Роботи в кухнята

Две неща ме дразнеха изключително много при всяко влизане в кухнята – вечно изплесканата (въпреки непрекъснатото търкане с белина) бяла стена под прозореца и двете кофи за боклук пред нея. Защо две и защо в кухнята? Ами тераса няма към нея, а освен общия боклук и остатъците от кухнята за компоста, всъщност събираме и разделно пластмаса, хартия и стъкло. Кофите за разделно са в коридора, но да… при всички опити да използваме повторно каквото може, пак сме се заринали в боклук, а контейнерите за далеч от нас и рядко имаме път натам по-често от веднъж седмично.

За стената измислихме решение: пана от шперплат, на които нарисувах смешни роботчета, готвещи супа от електрически крушки. Наложи се паната да са 2, а не едно цяло, защото имахме само парчета и оттам дойде идеята да са в 2-та цвята на кухнята: оранжево и сиво. При един цвят за фон снадките щяха да дразнят, а така са част от идеята. Използвах водоразтворима боя за дърво и метал “Сократес”, заради подходящите тоналности цветове.

Преместихме и един контакт, към който включвам пералнята, защото кабелът се опъваше прекалено много в стария вариант.

При рязането на отворите за контактите инструментът се строши в движение… ние не пострадахме, но оранжевото роботче беше съсипано. Наложи се да запълвам надраните повърхности с кит за дърво, след което леко изшкурках и боядисах отново.

И понеже се получи добре, кофите изчезват от кухнята. Тази за компост ще замине на площадката пред входната врата, а за общ боклук – в коридора. За разделно събиране се каня да поръчам от “Екокомпост” евтини сглобяеми контейнери по 80л и да ги извадя и тях навън. В някакъв момент ще измислим по-добро решение, но засега е еднакво неудобно дали да излизаш за всяка изхвърлена опаковка навън, или да се препъваш в кофи в и без това тясното пространство вкъщи.

46 thoughts on “Роботи в кухнята”

  1. Чудничко се е получило, браво! Наистина – респект – зная колко усилия трябват дори з такова на пръв поглед леко подобрение, повярвайте… Но пералнята в кухнята?! Нали вие си я строихте тая къща – защо по дяволите е там?! Хе хе. Педеразума ми не поема пералня в кухнята на къща – за панелка е ОК – ама за къща?!

  2. Строихме я, но с наличните спестявания – демек важното беше да имаме покрив над главата и да стигнат парите за годно за живот жилище 🙂
    Къщата е много малка и няма сервизни помещения, освен едно малко килерче (втората баня), където с малко зор може да влезе пералня, ама още е на бетон и сме го запълнили инструменти и зимнина.
    Нататък може и да я изместим, но за момента ми е удобно така. Далеч е от спалнята и мога да пускам спокойно пералня нощем, без да ни пречи шума.

    Нали затова правихме барака още първата година… че в началото и лопатите държахме в това килерче 🙂

  3. Роботите са супер! Само не разбрах защо имало две кофи в кухнята на първо място? Нали разделените са в коридора?

    On slightly unrelated note, ние събираме в една кофа пластмаса/метал, стъкло не хвърляме, в другата е органика и хартия за компост.

  4. Боби, в кухнята са общия боклук и кофата за компостния боклук. Компостът ни е в единия край на двора и след всяко готвене е неудобно да се ходи дотам. А казан за общ боклук пред къщата нямаме, ходим до един контейнер наблизо – т.е. малко като в апартамент се получава.

    Стъклото какво го правите? Ние бурканите ги запазваме, ама разни бутилки от зехтин, вино и подобни ги хвърляме. Просто няма какво да ги правим.

    Хартия генерираме прекалено много покрай куриерските пратки и ако я хвърляме в компоста, ще го задръстим само с нея :). А пластмасата е отчайващо много – перилните и почистващите препарати, течния сапун и по някоя бутилка от вода/олио/оцет успяват да напълнят коша за отрицателно време, въпреки мачкането.

    Впрочем поръчах вече контейнерите за разделен, като дойдат и ги сглобим, ще докладвам 🙂

  5. 🙂 готина картинка, но ми прави впечатление, че единят робот вари носове от роботи 🙂

  6. Хахах, може и така да се каже 🙂
    Не ми достигна въображение да измисля други носове 🙂

  7. Дани страхотно решение !!! Роботите са уникални ! Направо ме вдъхнови да променя нещо в къщи като се прибера 🙂

    Поздравявам ви 🙂

  8. Ама много се радвам, когато успея да вдъхновя някой за къщопромени 😀

    Иначе първоначалната идея беше с падаща помощна масичка, след нея имаше друга – ръката на робота да е от отделен шперплат, да се вдига нагоре и с нея да застопорявам прозореца (няма 2-рия вид отваряне), после мъдрих комикс с роботи… изобщо идеи да искаш 🙂
    Времето и силите не стигнаха.

    Поздрави! 🙂

Comments are closed.