Белград – бегъл поглед от тротоара, с раница на гръб

За тазгодишното ни малко влаково пътешествие с велосипеден уклон до Белград и Будапеща вече писахме в Зурлестите приказки, но ми останаха, както винаги, купчина снимки на сгради. Май тук им е мястото…

Достолепни стари сгради

Белградските са добре поддържани, поне отвън. Почистват с нещо камъка, така че да стои светъл, няма падащи керемиди и парчета от терасите. Дали защото вървяхме по улиците много рано сутринта, когато слънцето още беше ниско, но ми харесаха.

02

Тази беше първата, която ме накара да извадя фотоапарата. Не можах да разбера какво точно трябва да е това и кога е построено. Имаше няколко табели и 4 дати по барелефите – от 1832, 1887, 1905 и 1907. Убих се да питам гугъл за единствената фраза, която се разчита на снимката (банкарство) +  годините, но нищо смислено не излезе.

h22

h23

Горните две са университетски сгради и успях да ги издебна без камара тролеи пред тях много рано сутринта, на път за гарата. Уж за 1 ден бяхме успели да се ориентираме в улиците, но точно когато бързахме, се залутахме… нямаше време да изтичам и да видя кои университети са това.

h03

h08

Сгради, като от филм на ужасите

Е… има и изключения. Далеч по-малко, отколкото в центъра на София.

h21

h07

Тази плетарка между сградите не знам как е успяла да оцелее.

Тераси

Умирам да ги снимам отдолу… не знам защо. Не искам всички тези барелефи, заврънтулки и ковано желязо по къщата си, но ми харесва да гледам стара градска архитектура с такива детайли.

h20

h18

03

Тази тераса е от “банкарската” сграда. Горе в двата ъгъла са по-старите години, тези от 20 век са долу.

h17

Много подтискащ вътрешен двор с безистен и адски свежа тераса с цветя.

Велоалеи

В Белград открихме колелета под наем и дълга, удобна велоалея покрай Дунав и Сава. Завидях на белградчани за нея, докато не пробвах велоалеите в Будапеща.

h14

h15

Алеята не навсякъде е с такава настилка и 2 платна… имаше малки участъци с кръпки и калдаръм, но поне завоите са без остри ъгли 🙂

Къща в реката

Дървена, с душ в двора и градинка от изкуствена трева 🙂

h16

Рисунки по стените, рисунки по асфалта…

h13

Недоспала или просто блейка, но за малко да забия нос в стената… тръгнах да минавам през портата 🙂

h06

Това пък идея нямам защо са го нарисували, но беше забавно 🙂

***

Пълен снимков архив има в picasa-та на Прасунсен, а за Будапеща ще пиша тук или в Приказките… зависи за сградите или за незабравимото ни преживяване там 🙂

12 thoughts on “Белград – бегъл поглед от тротоара, с раница на гръб”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *