430 лв за отпушване на канал в кухнята?!

Случвало ли ви се е да ви се запуши канал, да протече тръба или да ви наводният съседите? Е, на мен в последните 10 години са ми се случвали всички възможни ВиК проблеми. Опитвали сме се да се справяме с дреболиите сами, викала съм съседи и приятели да помагат при смяна на батерия или “връзване” на пералня, обаче… започне ли да капе от някъде, си знам, че ще трябва майстор, преди проблемът да е станал наистина голям.

Преди десетина дена ни се запуши тръбата на кухненската мивка. Опитахме с препарат и като че ли се оправи. След два дена пак беше запушена. Пак препарат – още 1 ден спокойствие – докато не забелязахме джвакащия балатум в коридора. Подовите настилки в квартирата ни са грубо положен директно върху плочата балатум, без да е залепен, със застъпване на парчетата и щом отворихме шкафа под мивката, където са тръбите, разбрахме, че мръсната вода от чешмата вместо в канала, бавно и славно си се процежда зад шкафовете и по пода… попива по бетона и ако не искаме в един хубав ден да пропаднем при съседите отдолу, ще трябва да вземем мерки.

Чудесно, обаче следващите дни бяха почивни, а не ни се чакаше до понеделник. Загубихме доста време в опити да се свържем с последния ни водопроводчик, който преди година, пак в почивен ден,  беше отпушил тоалетната само срещу 60 лв и ни беше оправил безплатно тоалетното казанче (не си сменяйте телефоните, бе хора… как ще ви открият доволните ви клиенти?), за това се наложи да търсим други майстори за ВиК услуги.

Голямото набутване

И така попаднахме на Адра-91*. В интерес на истината водопроводчикът дойде бързо – около час, след като се обадихме. Каза си тарифите веднага, след като погледна за какво става дума, което също ни се стори коректно. Сумите не бяха никак малки… между 100 и 180 лв, в зависимост от това дали е общо запушване (в частта, където е свързана и тоалетната) или е само за кухненската тръба, по-нагоре. Оказа се общо, така че преглътнахме по-високата сума и му казахме да действа.

После се оказа, че има някаква спукана част в сифона, която трябвало да се смени, за да спре теча в кухненския шкаф. Помигахме малко на парцали с Прасунсен, защото 60 лв за подмяната на една дреболия в сифона определено ни се стори множко, при положение, че нов сифон е 10-тина лв, обаче… да речем, че обикалянето по магазини и опитите да си го сменим сами няма да ни излязат по-евтино.

Излъганите камилчета ли?

В крайна сметка майсторът приключи и започна да смята:

  • 30 лв за идването (не знаехме, че се таксува отделно, но го преглътнахме и това),
  • 160 лв за отпушването,
  • 60 лв за сифона…
  • и още едни 180 лв, които така и не разбрахме за какво точно бяха и за които не бяхме известени предварително.

Очаквахме около 200 или малко над това… поне от разговора преди започване на работа бяхме разбрали, че това ще е максимума за нашия случай. Определено нямаше и някакви усложнения, за които да ни е казал и които да трябва да таксува накрая. И със сигурност не мислим, че по-скъпата техника, която съкращава и облекчава човешкия труд, нито сертификатите са повод да се оскъпява услугата…

Но бяхме толкова шашнати и изумени, че платихме без дори да се опитаме да спорим. Защото и ние не обичаме клиенти, които се пазарят след вече свършена работа. Не сме ВиК специалисти и нямаме представа колко сериозен е проблемът, какви са актуалните цени на частите и услугите и колко тежка е работата – за това се доверяваме на преценката на професионалистите. Водопроводчикът определено изглеждаше професионалист и си свърши работата – за качеството ще можем да преценим до няколко дни, но когато си тръгна, мивката беше отпушена, тоалетната се отичаше нормално и от никоя връзка по тръбите не течеше. Благодарим му и за подробната (и всъщност много интересна и полезна) лекция за ВиК инсталациите и поддръжката им.

Просто ни остана усещането, че сме герои от вица за сервитьора: “- Келнер, а какво е това: ако мине – 20 лв”. Само дето в нашия случай май мина.


*Фирмата вече се казва Арда-91.

73 thoughts on “430 лв за отпушване на канал в кухнята?!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *