ЧЕЗ неволи III: ELTrace отвръщат на удара!

Когато си се погрижил за всички копия на абсолютно всички документи, които ЧЕЗ могат да ти поискат, когато си въоръжен с пълномощни, декларации, оригинали на копията и достатъчно пари в брой и тъкмо сядаш нахъсан пред служителката на гишето и с победоносна усмивка започваш да вадиш:

– Копие от предварителен договор!
– А, да, заповядайте…
– Копие от нотариален акт! Виза!
– Ама разбира се, ето ги…
– Копие от архитектурната и ел. частта на проекта!
– Ето ги и тях…

И тъкмо си мислиш, че вече няма начин да те върнат отново, имаш всичко, носиш дори и това, което няма шанс да ти поискат…

– Мощността в проекта ви е по-малка от записаната в предварителния договор. Не мога да ви приема документите, стойността трябва да е същата! Можете да пуснете нов предварителен договор, да направим ново проучване дали можем да ви присъединим, таксата вече е 80 лв, ще отнеме 1 месец… Или можете да промените проекта си.

А сега де! Тайно се надявах, че след като ще инсталираме с 1 kW по-малко от заявеното преди половин година, не би трябвало да има никакъв проблем за ЧЕЗ. Не е повече все пак. Не е и фрапиращо по-малко. Няма разлика в таксите за присъединяване. И определено не очаквах, че ще се налага ново проучване дали има възможност да ми пуснат ток. Нали вече са го направили?! Установили са, че имат възможност да ми пуснат 11 kW, защо трябва пак да проучват дали могат да пуснат 10?!

Отказах се да разсъждавам защо ЧЕЗ упорито не ме искат за абонат и започнах масиран спам сред познати и приятели: Някой има ли познат проектант, който може да ми направи наново електрическата част на проекта, така че да отговаря на новите изисквания? Спешно!

И така попаднах на ELTrace – млада пловдивска компания, специализирана в проектирането на електро инсталации и слаботокови инсталации (пожароизвестяване, охранителни системи, системи за контрол на достъп, домофонни системи). Ани и Косьо получиха от мен pdf-и със сканирани чертежи и обяснителната записка на електро частта и в рамките на 4 дена ми върнаха перфектно изработен, изцяло според нашите изисквания и нужди и в съответствие с предписанията на служителката от ЧЕЗ проект! Наложи им се да пречертаят подложката (в проекта ни всичко бе чертано на ръка и нямахме дигитално копие), а комуникацията с тях бе изцяло онлайн (icq, skype, e-mail… както дойде), на което много се зарадвахме, защото дори и една разходка София – Пловдив би ни отнела доста от вече ценното време. Хартиените копия на проекта (с всички необходими подписи и печати от тяхна страна) получихме по куриер още на следващия ден, след като одобрихме промените.

Е… никога не чета раздела за мисията и целите на една фирма (считам го за досадно и излишно клише), но в случая написаното в техния сайт, макар и скромничко,  напълно отговаря и на нашите впечатления. Горещо препоръчвам “ЕЛ ТРЕЙС” ЕООД на всеки, на който му се налага да прави проект за сграда, а освен да проектират, те могат и да изпълнят електрическата система. Но… в тази част още нямамe опит с тях 🙂

(стискайте палци, минаваме отново през институциите…)

5 thoughts on “ЧЕЗ неволи III: ELTrace отвръщат на удара!”

  1. Защо пък цялата комуникация да не е по нета, аз така правя 🙂 Какво като има подписи и печати (страната на печатите!)?

    Сканира се, праща се и после на цветния принтер печатиш и си имаш абсолютно 1:1 документче като оригинала.

  2. Ми щото няма да понеса да ме върнат още веднъж… от юли до сега сигурно са 4 пъти да си тегля номерчето от ЧЕЗ и да вися на опашка 🙂

  3. Ха-ха страх лозе пази 🙂 Но все пак реално не могат да направят разлика между оригинала и копие на цветен принтер.

  4. Чертания на ръка проект го видях там в поста за проекта и бая време му се чудих.До сега не бях виждал изцяло ръчно чертан проект.Първия недостатък на тоя начин на работа вече сте го усетили-внасянето и на най-дребна промяна е твърде сложно.

    За ЧЕЗ…свиквай…това,че са ти дали положително становище за присъединяването изобщо не дава гаранция кога ще те присъединят.Съседа ми на вилата,който строи през една улица,изкара целия груб строеж на бензинов генератор.

  5. Ми то аз така или иначе се канех да пречартавам, като тръгна да намествам мебелите си, че за текущите съм си направила библиотека от dwg-та с точните габарити… ама все не оставаше време. Нищо вече си имам 🙂
    Аз съм виждала… преди 13 години – голяма офисна сграда, цялата чертана на ръка – пречертавахме си подложките в кад-а, за да редим мебелите 🙂

    А за ЧЕЗ… свикнах вече… ама поне да имам подписан окончателен договор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *