Гранитогрес, парапет и ветроупорни завеси – надбягване с есента

(Довършването на долната тераса направихме още миналата есен, но покрай пътешествия, болести, канализационни проблеми, пътешествия и пак болести просто не остана време и желание за този пост.)

През есента на 2013-та успяхме да довършим горната тераса и да направим конструкция и навес на долната. Следващата стъпка беше да се покрие терасата с нещо удобно за почистване и да се завърши парапета и при нея, за да можем по-спокойно да се събираме на по биричка с приятели и съседи 🙂

Избрахме уж неплъзгащ се и мразоустойчив гранитогрес… и си го сложихме сами с Прасунсен. Просто в разгара на сезона свободни майстори нямаше.

Като за първи опит да лепим плочки се получи приемливо – има някакво дребно разминаване на фугите от един момент нататък, но иначе стана здраво, изкара зимата и пролетта без да се разклати ни една плочка и… ами доволни сме. Следващият път ще стане без грешка.

С парапета се захванахме веднага, след като фугирах плочките. Искахме кръстосани на 60/120 градуса греди, но ситуацията се усложни от това, че вече имахме готова носеща конструкция, която няма как да се разглоби преди монтажа на вътрешните пана. Използвахме отново наличните в свогенските складове 8/8 и 8/10 см греди.

готов парапет

Опитахме вариант за сглобки с дюбели и лепене при първото пано, но не беше удачен. Следващите закрепихме със скрити в отвор винтове (основно заради дебелината на гредата и дължината на наличните винтове). Вертикалните греди влизат с дюбел в хоризонталните на парапета, а долната хоризонтална е захваната със здрави Г-образни планки. Планките са порок на начинаещия дърводелец, но се наложи да сложим и на други ключови места, за да не се изкърти парапета, когато на него се покатери по-едър човек.

стълбище

С малко помощ от бащата на Прасунсен направихме и парапет за стълбището.  Монтирахме и допълнителни греди, за поставяне на ветроупорни завеси.

Завесите поръчахме онлайн и си ги монтирахме сами. Доволни сме от тях, осигуряват завет и малко повече топлина през зимата, а терасата остава суха при дъжд и сняг.

За тази година се надяваме да успеем да изкараме вода и ток в градината. Имахме планове да направим диагонали и на парапета на стълбището, да сложим ламперия в спалнята и да спретнем дървена основа на дивана от дебели греди, но… когато – тогава :).

7 thoughts on “Гранитогрес, парапет и ветроупорни завеси – надбягване с есента”

 1. Браво хора, много хубав парапет сте сглобили сами! Точно такъв с кръстоска съм заплюла за нашите тераси, освен да ви поискам и оферта 😉

 2. Хех, благодаря 🙂
  Като за първи опит се получи прилично, ама все още не сме готови да превърнем дърводелството в професия.
  Виж, акъл можем да даваме 😀

 3. Здравейте,
  Благодаря за безценния и интересен блог, който поддържате. Страхотно е това, което правите с довършителните работи. Имам едно питане, незнаех къде да го сложа, тъй като е по стара тематика и накрая ето го в тази темичка.
  На нас също ни предстои да строим, но в с. Реброво. Сега ще подаваме документите за разрешително за строеж в общината и сме на етап търсене на строители. Имаме една молба към Вас, ако е възможно да ни дадете координати на Вашите строители. Отчитаме, че е било отдавна, но ще се радваме ако ни насочите с координати.
  Предварително благодаарим.

 4. За съжаление не можем да помогнем с координати… строителите ни не бяха местни, а от другия край на България. Имаха обекти в околността и поеха и нашия.
  Последният път, когато се опитвахме да се свържем по някакъв повод, нито един от телефоните, които имахме не отговаряше. Не знам какво е станало.

 5. Здравейте. Тази есен си направихме вънно огнище с навес, който ни върши чудесна работа за приготвяне на зимнината. Обаче… при по-силен вятър имаме проблеми. Та, въпросът ми е бихте ли ми дали контакти на фирмата или сайта, от който сте си купили ветроупорните завеси.

  Благодаря ви!

 6. Поръчахме ги онлайн от pokrivala.bg
  Но имайте предвид, че с времето се свиват и ако през лятото ги навивате или махате, наесен ще трябва да местите куките за закрепване. Добре е да пуснете и повече дължина в аванс, за да не се получат луфтове след 2-3г.

  Вършат работа, но планираме да ги махнем и да си направим прозорци след някоя друга година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *