Ламперия в дневната

“Офисът” ми се помещава в североизточния ъгъл на дневната – стая с 3 външни стени. Импровизираният ни диван също е разположен по северната стена, която е студена на пипане 9 месеца годишно. Идеята да покрием 2-те стени (и прилежащите им ъгли) с дърво ни хрумна още през първата зима, но обзавеждането се проточи дълго и се захванахме с тази работа едва това лято.

Голямата дилема на каква скара да ковем ламперията, за да не намалим допълнително размерите на и без това малката стая с изчислени до милиметри мебели решихме с отпадъците от 8мм шперплат, който остана от направата на кутиите за IKEA Expedit и первазите.

Нарязахме шперплата на широки ленти и го закрепихме на 3 места хоризонтално по стените. В празните места между лентите налепихме 3мм термотапет с алуминиево покритие – просто имахме останали няколко ролки от друга идея и се чудехме какво да ги правим, за да не заемат излишно място в килера. Ламперията е с дебелина 15мм, така че загубата от пространство се получи под резервите, които бях оставила за стаята и не се наложи да пренареждаме мебели :).

Горната лента шперплат е по-широка и монтирана високо до тавана за изолация на стената над ламперията… а и служи за цветови контраст. Долната лента пуснахме до пода. Ламперията е обкантена с ъглови первази, боядисани в бяло .

В Своге успяхме да намерим само някаква много нискокачествена (но пък евтина) ламперия и това реши и въпроса с външния вид: дъските са боядисани поотделно преди монтажа с разредена бяла акрилна боя за дърво, така че текстурата и различното оцветяване леко да прозират, а винтовете са видими, с грубо боядисани с боя глави.

ъгълът с диванчето вече е готов
ъгълът с диванчето вече е готов

Идеята ми бе чрез грубия, малко чепат вид на стената да смекча прекалено купешкото усещане на мебелите от ПДЧ и мисля, че се получи.

От време на време в някоя дъска на ламперията се появява микро пукнатина, от която започва да тече смола, а чеповете с времето стават все по-открояващи се под боята, но това са рисковете да си купуваш дървен материал от местните складове :).

Случихме на дъждовно лято, а ламперията беше лошо съхранявана, затова се презастраховахме с третиране на всички дъски с белина, съхнене на слънце, мазане с безир, отново съхнене на слънце и чак след това боядисване от всички страни. Надявам се това да е достатъчно за предпазване от мухъл, плесени, дървояди и прочие гадини поне за известно време. Между стената и ламперията има разстояние, но все пак е доста по-малко от обичайното и се притеснявам леко за вентилацията.

В ъгъла, между комина (не се ползва) и стената има тясна ниша, която облицовахме с шперплат, поставихме 2 етажерки (от отпадъци шперплат за носачи и ПДЧ от стар бял кухненски шкаф за плот) и 4 пластмасови чекмеджета IKEA Retur (всъщност се водят кошчета за боклук, но за съжаление вече не се произвеждат).

Понеже в ъглите на стаята е леко тъмно, добавихме допълнително осветление: 2 черни метални лампи с ключ (отново от Ikea), които бяха доста евтини, а и паснаха добре на обстановката.

За съжаление отново стените ни бяха без нито един прав ъгъл (особено при комина), което усложни доста тази иначе наглед лесна задача. Но съм щастлива, че успяхме да нагласим чекмедженцата да се отварят без проблем, защото бяха купени специално за тази ниша :).

Надявам се тази зима да ми е топло в моето ъгълче не само чисто визуално, а и като реален резултат от изолирането на стените.

 

15 thoughts on “Ламперия в дневната”

  1. Хммм – изглежда наистина добре. Обаче – гледам на места не стига до тавана – т.е. изолацията се прекъсва и се получава термомост. Не се ли притеснявате от конденз по разлома между изолираната част и неизолираната такава? Ще мухляса доста бързо, ако съм прав, защото температурната разлика между двете повърхности ще е няколко градуса? Защо не качихте всичко до горе?

    Силно препоръчвам като насвият стдовете и пуснете климатика – да следите този ръб – горе – между ламперията и непокритата стена – ако усетите влага – до пролетта пускайте климатика за 1-2 ч. на DRY, а пролетта – довършете до горе 🙂

    Иначе – харесва ми, че не е хомогенно – чеповете и смолата вкарват още една нотка реализъм а и смолата ще спре да излиза все някога 🙂

  2. Първоначално мислехме да е догоре, но технологично се получи така 🙂
    Ламперията я продават на 4 м дължина, срязана на 2 отива без никаква фира на стената при тази височина. Иначе отрязъците още щяха да гният на двора (няма къде да приберем толкова дървен материал, в бараката през зимата е леко влажно и мухлясва) и да ни струва двойно.

    Горе и долу, където няма ламперия, сме сложили боядисан/лакиран шперплат, т.е. не е директно стената… има нещо като изолация и от него. Отделно стените зад шперплата са гипсокартон и отзад има въздушна междина – чак влага не е имало по тях никога, просто на пипане през зимата са неприятно по-хладни от вътрешните. Пък и един пирон не можеш да забиеш в тоя гипсокартон 😀

    Ние климатика не го спираме цяла зима така или иначе… даже след малко мисля да го подпаля, че захладня нещо 🙂

  3. Ясно, но все пак поглеждайте 🙂 За картона си има “охлюви”, които държат доста здраво, а относно пироните – направо отправям предизвикателство – който ме убеди, че е необходим пирон при наличието на винтове – го черпя произволно питие, на произволна възраст 🙂 Тва с млатенето с чук по каквото и да е – вибрации, шум – не виждам защо е нужно…

  4. “Охлювите” оставят една огромна дупка в картона и решиш ли после да преместиш картината, ще се видиш в чудо 🙂
    Иначе пирони е образно казано… но ако едно тънко винтче ти върши работа (като примерно да си закача рутера на колоната до мен), после щетите от дупчицата в дървото се заличават далеч по-лесно 🙂

    Отделно при нас картона е така слаган, че… абе вярно казват хората: опитът идва след като “построиш” първата къща :). Проблемът е, че повечето едва успяваме и една да финансираме, та няма какво да го правим след това тоя опит, освен да го блогваме 😀

    Обаче се сещам за едни винтове за дърво, които е по-лесно да ги млатиш с чука, отколкото да ги завиваш с отвертка. Приготви си всички размери накрайници “еврейска звезда” и здрави нерви… и приемам баса. И не питай защо сме купували такива – просто ни ги пробутаха между нормалните кръстати, които поръчахме 😀 .
    Обаче са страхотни оребрени пирони 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *