Подови настилки – готово!

Сбъркахме, че се навихме на монтаж на ламината от 10 сутринта. Оказа се, че подходящ влак да стигнем от София до Своге по това време няма и се наложи да се предвижваме по екстремния начин – с маршрутка. Маршрутките за Своге потеглят от едно адски депресивно място – гара Север. Освен това тръгват претъпкани и по пътя се доуплътняват до дупка (или по-скоро до липсата й). И толкова ужасно друсат, че на 2 пъти успях да забия глава в тавана, а коленете ми после бяха сини от опирането в предната седалка.

Обаче почти през цялото време карахме заедно с колоездачната колона от Веломаратон 2011, което ужасно много изнерви шофьора, но поне за нас двамата с Боби беше приятно разсейване от кошмарните завои по дефилето. Поне се убедих в ползата от светлоотразителната жилетка – колоездачите се виждаха през няколко завоя.

Срещата с монтажниците беше следващия потенциален проблем. Ние по принцип адрес в Своге още нямаме… но и да имахме – карта на града сме виждали само в общината. В Гугъл мапс вече има достатъчно прилични сателитни снимки на града, но за истинска карта все още не може да се говори – имена на улиците няма. Все пак един линк с балонче щеше да свърши работа, ако имаше на кой да го пратим – оказа се, че фирмата (която е софийска) има сайт, но няма мейл. Успяхме да се открием все пак – направихме си среща на първия мост след табелата на града и заведохме майсторите до къщата.

Поставянето

Монтажниците бяха двама и действаха доста бързо. Поставянето на ламината на цялата къща отне около 5 часа и ако нямаше толкова много рязане и напасване около кухненските мебели и при вградените гардероби, вероятно щяха да са готови и за по-кратко време.

Не можахме да изберем по-подходящ цвят на лайсни и ъгли…  за този цвят паркет от мострите пасваше само черно и сиво. Бих си избрала чисто бяло, стига да имаше. За цялата къща избрахме един модел  ламинат, за да има по-малко фира, за това и изборът на цвят беше малко сложен, но на живо стои по-добре, отколкото на снимка.

В общи линии всичко щеше да е перфектно, ако не се сблъскахме челно с 2 проблема:

  • Служителката в шоурум-а беше объркала малко сметките на ъглите и се оказахме в излишък на вътрешни ъгли (което не е проблем) и с недостиг на външни (заради което някои от лайсните останаха “отворени”). С едни 10-тина лв отгоре това лесно ще го решим следващия път, просто… а бе сложете й един компютър на тази жена в този офис… каквато и фурия да е с калкулатора, при един малко по-прегледен опис тази грешка нямаше да я има. Ако майсторите бяха взели и малко аксесоари в излишък, щяхме да им ги доплатим на място и да ги сложат.
  • Определено ще имаме проблем със затварянето на едната врата – тази на спалнята. Оказа се, че е монтирана много ниско и е така монтирана, че да не може да се смъкне и да се поотреже отдолу. Опитаха хората – не става, поне не без къртене и в рамките на този следобед.

По този случай ми се ще да опровергая теорията на Жустин за оптимистите. Не, когато строите къща, оптимисти не ви трябват – търсете реалистите. Тези, които мерят, пробват и проверяват, преди да ви кажат “А, няма проблем, това е лесна работа!” Дървените философи проблем нямат, имате го вие.  Песимистите също са за предпочитане, техните мрачни прогнози за строителството винаги се оказват верни. Поне моите мрачни прогнози относно един строеж, покрай който минавам почти всеки ден за момента са точни: вече 3-та година блокът си стои на основи и мърда нагоре с някакви сантиметри на година. Честито на оптимистите, купили си на зелено апартаменти там с идеята, че правят изгодна сделка!

Освен това песимистът в мен шушне, че има някаква вероятност ламинатът да се надуе, защото макар че замазката на пода да е правена преди повече от половин година… в цяла зима неотоплявана къща си е влажно. За сега само шушне. Надявам се като отидем да доизчистим след седмица, да не се развика.

Пролетно почистване на двора

Не беше особено удачно да се мотаме на майсторите в краката, докато работят, а и в къщата няма дори къде да се седне. Похапнахме, поразходихме се, купихме малко почистващи препарати, моп, торби за боклук и ръкавици и изкатерихме баира обратно. Когато в България не живееш в една къща, е нещо обичайно дворът ти да се превърне в кварталното сметище.

Към младите майки, живеещи в кв. Дренов: памперсите се разграждат за 500 години, така че, моля ви, хвърляйте употребяваните памперси в кофата за боклук, не в двора ни. Във вашите дворове можете да си експериментирате колкото искате.

Иначе изхвърлихме близо 8 чувала разделен боклук (пластмаса, стъкло и хартия) и подозирам, че следващия път ще съберем поне още толкова. С желязото още не сме се занимавали, но ако настане някаква криза с добива на желязо, от изровеното в нашия двор вероятно ще успеем да задоволим всичките си нужди до края на живота си. Изобщо около този строеж се  нароиха толкова отпадъци, че ако бяхме спретнали едно цехче за рециклиране, вече да сме на печалба 😀

Финансови и други подробности

Фирмата, от която купихме ламината открихме по доста необичаен за нас начин – от обявите в онова безплатно вестниче “Седмична поща” , което обичайно при нас директно отива за отпадъци. Май офертата за безплатен монтаж и много ниските цени за 6мм-овия паркет привлече вниманието на Прасунсен. Можете да ги откриете на parket-bg.net (или laminat-bg.com), но не очаквайте прекалено много от самия сайт (има все пак карти с местоположението на всичките им магазини).

  • Офертата ни я сметнаха направо на място по чертежите и доста бързо. Това от една страна беше много добре, защото ни спести размотаването втори път до магазина… от друга страна да започнат веднага да ти пишат поръчка, след като си отишъл само да проучиш колко ще струва е леко смущаващо. А и с това бързане служителката обърка малко бройките на външните и вътрешните ъгли. Моят съвет е да си ги преброите предварително на спокойствие.
  • Материалите, които останат, могат да се върнат в склада до 3 дена след монтажа и ще ви върнат парите за тях. Това е хубаво като опция, но ние не се възползвахме, въпреки че ни остана неотворен пакет ламинат, 2 перваза и малко ъгълчета и тапи. Ламинирания паркет, който остава в резерва  е добре да се съхранява в хоризонтално положение… надявам се за седмица нищо да не му стане, защото късно го прочетохме това 🙂
  • Офертата беше за 7мм AC4 паркет (14,95 лв/кв.м.), като в цената влизаше безплатен монтаж на самия ламинат и подложка. Обаче безплатната подложка се оказа, че става за нещо само ако ще редиш ламината върху друга подова настилка, така че я подменихме с някаква термоизолираща, 5мм киче, за която си доплатихме. Квадратурата ти я смятат с определен процент фира. Монтажът на первазите и лайсните се доплаща.
  • За доставка в Своге ни поискаха 40 лв допълнително, иначе доставката в София (по спомени) е безплатна.

В общи линии да застелим всички стаи и едно коридорче с ламиниран паркет ни струваше общо 1311 лв. Всички тези клипси, дюбели, лайсни, первази, силикони, преходници, тапи и всякакви там аксесоари от стоковата разписка излязоха почти 200 лв и ако си поставяхме паркета сами, вероятно щяхме да омотаме бройката повече. Доволни сме, защото при нас заради кухненските мебели и вградените гардероби имаше доста рязане и монтажът щеше да ни загуби много време и нерви… та това компенсира другите неща.

/* Update */

Карта на Своге с имената на улиците вече има в bgmaps, така че мрънкянето по този повод престава 🙂 Честито ни! :))

39 thoughts on “Подови настилки – готово!”

  1. Честито, ама тоя блог за какво ви е?!

    ” и ако си поставяхме паркета сами, вероятно щяхме да омотаме бройката повече”

    Ми – казвате – каса бира – помагайте – и съм сигурен, че поне няколко човека щяха да се отзоват и да го сложат не – по – зле 🙂 А и разходка до Своге 🙂

    И машини имаме – хи хи

    Шегата настрана – мн добре е станало. Следя проекта с интерес. Да видим кога ще е нанасянето 😛

  2. Абе виж какво… ако нещо не ни беше харесало, по-лесно щеше да ни е да спретнем скандалче на хората, на които плащаме. Някак си на доброволци да помагат не върви да им се цупиш 😀

    Иначе дребни кусури има, ама не е вината в момчетата, те наистина доста се стараха да коригират несъвършенствата на терена :)) Още малко чистене ще имаме и след това ще се набутаме да организираме местенето. Как да ти кажа… самото местене ни е болната част, идея нямаш каква досада е за единия от двама ни да сортира в кашони :))

  3. Вече съм се местила 5 пъти, като се надявам това да е окончателен брой:), така че знам за какво иде реч. Хубавото на тия премествания е, че редуцирах до минимум излишните натрупвания от вещи. Давайте по-смело в сортирането!

  4. Паркетът много ми харесва. За подобен и аз съм си мислила. Между другото точно тази сутрин открих на масата в кухнята старо листче с рисувана от мен схема – карта на кварталите в Своге от времето, когато със съпруга ми пообикаляхме онзи край за къщенце, след като попрочетох малко този блог :). Стана ми мило и се зачудих дали да го хвърлям. С плавни линии бях очертала главните шосета, а с по-големи и по-малки кръгчета – кварталите :). Помня, че и ние имахме проблем с ориентацията и се принудих да рисувам по въображение (заради което естествено имаше и немалки несъответствия :))

  5. @DiyanaChar
    Ох, ние с много издирване бяхме успели да намерим от някъде някаква съвсем схематична карта на Своге, където имаше даже и имена на улици и щях да я търся пак, че да разпращам вече на приятели и т.н. Ама се сетих да хвърля поглед на гугъл и много се зарадвах, че вече и на по-малки населени места има подробни сателитни снимки 🙂

    Иначе паркетът беше на някаква промоция… търсех нещо по-сатурирано, сивкаво и да не е с разноцветни парчета, ама като го видяхме това ни хареса и рискувахме 🙂

  6. Паркета е готин. Честито 🙂 Малко кънти, но се свиква 🙂
    Аре, тва лято ви искам там, ще ви дойдем с бебето на гости 😀

  7. @Tim – само да не е проходило до тогава, че още нямаме перила на терасата и стълбите :))

    Иначе едни терлички съм замислила да ушия за домашно ползване… би трябвало да редуцира кънтенето 🙂

  8. Паркетът наистина изглежда много по-добре на живо. Много добре се продължава идеята за шахматния контраст бяло/черно или по-точно графитено от стълбите. Дори с кухнята се връзва добре. Дори навява нещо като идея за дюшеме на стара възрожденска къща и така смекчава офисния изглед на окачения таван 😉
    Честито!

  9. 10х, Бил :))
    Извиняваме се, че карахме първите си гости да си носят столовете… следващия път само чаши ще трябва да си вземат :))

  10. Като изгребете още 3-4 пъти по толкова боклук от двора,ще разберете какъв е смисълът на ВИСОКИТЕ огради и защо нищо на височина под два метра от земята не се смята за ограда в тая държава.
    Все пак Своге е едно по-голямо село и щом там някой си позволява да си хвърля боклука в двора на съседите…не ми се мисли какво ви чака нататък…ако не взмете мерки.

  11. Салвадоре, дворовете на съседите в общи линии са като за фотосесия… камъче няма настрани. И оградите са им същите – мрежа на нисък праг, колкото да не поляга.
    Което ме навежда на мисълта, че като заживеем постоянно там, това с хвърлянето на боклук ще престане.

    Просто нашата полянка години наред е била просто късчето поляна, на което играят децата… още не могат да отвикнат, че е нечие 🙂

  12. “късчето поляна, на което играят децата”

    И затова си хвърлят боклуците?! Мислех, че в Своге са по-готини хората…

    При мен много се смяхме на инициативата “Да изчистим България…” Който не е бил в Кътина – той не знае колко е чисто. Всеки си чисти отпред. ВСЯКА седмица. Някаква негласна практика. Ако не го направиш гледат те като някакво животно така да се каже… Докато им свикна, кой знае колко майни съм изял 🙂 Ама сега съм в ритъм. Знам, че имам един-два часа уикенда дето да отделям…

    Абе има и положителни неща в малките населени места – хем аз не съм свикнал – цел живот – у центъро съм живял, ама се адаптирам и вече май не съм “най-лошото момче” наоколо 🙂

  13. абе не са лоши хората… просто дълго време беше строителна площадка, а ние не можем да ходим всяка седмица да контролираме почистили ли са си майсторите терена след работа.
    Като се преместим, ще си дойдат нещата на мястото.

    знам, че са нек’ви оправдания, ама и ние имаме вина – все се стараем да сме точни клиенти и да влизаме в положение на всички и ни се качват на главите.

  14. И аз така мисля, може би си провят сметка че и така и така ще викате контейнер и ще наемете хора за да изчистите всички отпадъци от строежа наведнъж и 1-2 боклука повече или по-малко е все тая. Като изчистите и посадите 1-2 цветчета – да вади очите че е стопанисвано вече, ще уважат положените усилия и труда ви и ще спрат да хвърлят.
    Ние имаме вила по-надолу и я бяха разбили… обаче забележете не самата вила, в която е подредено и седят детска количка и играчки, а само пристройката в която още не съм успяла да подредя и да изхвърля боклуците. Липсваше батерия и тръба за баня, един стар кош от мотор който ръждясваше на двора, може би и други неща които не съм запомнила. Но аз много повече бях впечатлена от тази бандитска етика… отколкото от липсите :))))))))))

  15. Освен това не се знае тези майстори, като не сте им били на главите,и които от тях са си почистили къде точно са хвърлили боклука от вашия строеж… Да не се окаже че е надолу в дерето и хората да си мислят че е с вашата благословия и тези боклуци да са нещо като намек…

  16. В дерето строителен боклук няма, само обичайните найлонови торбички и пластмасови бутилки. За което не пречи и нашите майстори да са имали участие, но не е нещо непоправимо, не са повече, отколкото зад кварталните блокове – за един следобед ще ги разкарам. Просто го нямам свободен този следобед.

    Иначе строителните отпадъци след грубия строеж и изолацията ги изчистиха… просто не съм си и представяла от всяка дейност колко боклук се генерира 🙁 Само от опаковките на ламината напълнихме половин контейнер разделен боклук.

    Както и да е… все се надявах да приключим по-бързо, но за всяко “наемане на хора да свършат нещо” първо трябва да изработим парите да им платим. А когато ти плащаш с пари, а на теб ти плащат с обещания, в един момент става адски изнервящо.

  17. Като се нанесете,заживеете и отидете на работа в София ,почват масираните атаки в стил блицкриг,изнася се ВСИЧКО и поголовно,дори и ламинирания паркет и прозорците,че даже и водните батерии ще свалят,докато не сте пострадали помислете за охранителна система,не че понякога самите айдуци не са комбина или бивши служители на охраняващата фирма,но по добре да се направи нещо.
    А иначе нищо чудно местния катил съвсем не случайно ви е обърнал двора на сметище,с “шопите от скалаците” оправия няма,а пък приятелство или партньорство Боже опази,а вие сте решили да се заселвате там,по лесно космонавт се става отколкокото емигрант в Своге,а иначе природата е страхотна,но местното шоп слята ,че то единствено трябва да се ползува ради Бога от всичко и всеки ,който дойде и хвърли погред макал мигновено трябва да му плати..

  18. Ама ние няма да ходим да работим в София :)) И сега си работим от къщи.

    Иначе съседите по панелка почти всички са ги обирали вече, така че и в софийски краен квартал е не по-малко опасно за покъщнината. От охранителна система и в апартамента имаме нужда, че при всяко пътуване и за 3 дена нанякъде, изнасяме всичко ценно и носим по роднини и приятели на съхранение.

    Ама къде по-напред 🙂

  19. А дали не е възможно боклука и особено памперсите да са завлечени от кучета, ако има пролуки за влизане в двора? При нас редовно намираме в двора някой и друг памперс, и ми трябваше дълго време да ги хвана в крачка, за да се убедя че не е съсед. Бтв, малко гнусно, но памперсите ги влачат за храна 🙂

  20. Бе то при нас повече улични кози има… кучетата ги държат вързани в дворовете :)))
    Но може и лисици да се мяркат, все пак е близо гората.

  21. Тва вашето вече не се търпи – бе местете се бре – ко чакате?! Веднъж като идете на чист въздух и мучене на крави (спорадично) – никога повече няма да помислите за гадната София?! Измъчих се – да чета коментари – постове – ала – бала. Да не ви е страх?! Хи – хи – чистосърдечно ви пожелавам да се преместите – ако наистина работите от вкъщи – безценно. Казвам ви – безценно!!! Докато не сте си там – вкъщи – тъй ще е 🙂

  22. @Cyber/SAS
    Малко работа ще отворя първо на дърводелеца, да довърши спалнята и да спретне парапет за терасата 🙂 Има и по покрива да се правят разни неща (това вече хич не ни е забавно).

    Когато работиш в къщи, мотането на майстори наоколо и прилежащия им шум никак не е желателен.

    Като изключим това, че плащаме наем (а ще го плащаме поне до края на август), не виждам друга причина да бързаме още в началото на лятото да местим багаж.

    Е, ако държиш да четеш пост, че цял ден си сортирам боклука на електронен/дрехи/книги и списания, за да викнем фирма да го прибере, ще го напиша :))

  23. Excellent goods from you, man. I’ve keep in mind your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I actually like what you have received here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it sensible. I can’t wait to learn much more from you. That is really a great site.

  24. My husband and i got lucky when Emmanuel could finish up his inquiry by way of the ideas he made when using the blog. It is now and again perplexing to simply always be giving out solutions that most people may have been making money from. Therefore we keep in mind we now have you to appreciate because of that. The main illustrations you’ve made, the easy web site navigation, the friendships you can assist to instill – it is mostly remarkable, and it’s really making our son in addition to us believe that the subject matter is pleasurable, and that’s quite important. Thank you for all!

  25. F*ckin¦ amazing things here. I¦m very satisfied to peer your post. Thank you a lot and i’m having a look forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

  26. What i do not understood is actually how you are now not actually much more neatly-liked than you may be right now. You’re so intelligent. You already know therefore considerably relating to this topic, made me in my opinion consider it from a lot of varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved until it¦s something to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs excellent. Always maintain it up!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *