Засадихме дръвчетата

Така и не разбрахме местните от къде си намират разсад за градината, така че отново прибягнахме до електронните магазини като средство за пестене на време и пари. Доставката до вратата ни струваше 7 лв и нито губенето на време, нито пътните разходи до някой разсадник или до Практикер оправдаваха офлайн пазаруването на фиданки.

От сайта на “Сортови семена” си поръчахме 5 дръвчета:

Позабавиха се, заради топлото до сега време и за наш лош късмет се случи да пристигнат точно когато стана доста студено нощем и земята беше замръзнала… надяваме се коренчетата да не се повредят и дръвчетата да се хванат.

Огромни благодарности към Фори, че ни изтърпя мотането покрай саденето или по-точно това, че не ни изтърпя и даде едно рамо, за да приключим преди да припаднем от глад 🙂

37 thoughts on “Засадихме дръвчетата”

  1. Есенно садене?! Да не кажа зимно?! Доста смело и авантюристично. Нощем е значително под нулата и земята си замръзва. Под 5 градуса и след листопада няма делене на клетките – т.е. каквото сте “засадили” – ще чакате напролет, ако оцелее разбира се.

    Според мен е грешка. Трябваше да изчакате март-април. Пишете на пролет какво се е случило. Ако са някакви ГМО-та може и да оцелеят 🙂 Не че е цифра, ама много ми е мъчно като видя умряло дърво.

  2. от ноември до март разправят, че се садят дръвчетата… след като опадат листата. То за това разсадниците по-рано не ги и пускали в продажба.

    Естествено, има голяма вероятност да не се хванат, жив организъм е, все пак. По-притеснително е разни зайци и козите на комшията да не се качат през дерето и да ги поизгризят… освен да се пробваме да ги оградим с нещо.

  3. @и двамата – Абе явно трудно се става селянин, ама се опитвам. Даже си смених регистрацията по лична картяа – ко ще кажете ся, а 😛 Обаче за дръвчетата – дядото бог да го прости – в Пиринско – казваше – сади се на пролет – есен садят само за далаверата… Та не знам. Дано ви се хванат. От това по- хубаво – няма. А за козите – вземете няколко метра рабица и увиите около ствола – аз от питбул така се спасих – изяде секво преди това – сега – седи и гледа тъжно. Той е на съседа де – моите кученца са голдъни.

  4. Дръвчетата е по-добре да се сеят есента, а не пролетта. Пръстта край корените им не трябва да е замръзнла обаче. A това с онлайн пазаруването на фиданки ми хареса много :).

  5. Есен, пролет, общо взето няма значение. Само ги садете на достатъчно разстояние едно от друго, че като пораснат и се сбутат короните им една в друга, започват да си пречат, става ти жал и не можеш да решиш кое да отсечеш.

    Също пролетта и лятото се гответе за сериозно и редовно пръскане, че с тези капризни сортове просто няма друг начин. Особено пък прасковите са такава глезена работа, че аз лично се отказах вкъщи да ги гледам и тази есен ги отсякох и двете.

  6. @Стоян
    с какво ги пръскаш?

    иначе имат достатъчно разстояние едно от друго, ама че ще съсипем някое от неумение си е вярно

  7. Различно е според сезона и според видовете. Разни видове инсектициди, понякога и фунгициди. Отивам в магазина за препарати за растителна защита и казвам колко дървета и от какъв вид имам, а те ми препоръчват най-подходящото. Внимавам единствено за карантинния срок.:) Един вид, ако наближава времето за бране или спирам пръскането, или ако все пак се налага, взимам нещо, което е с по-кратка карантина.

    Нещо по-просто, но също така важно, е да се варосват стъблата на дръвчетата пролет и есен. По кората се крият разни вредители и дезинфекцирането на ствола и основните клони ги унищожава. А пък и овошките изглеждат добре и ви създават добро име сред комшиите.:)

  8. @Стоян
    10х за акъла 🙂
    Първата година едва ли ще берем нещо, така че ще ги третираме смело. За момента само увихме стеблата, за да не ги гризкат разни животни, но през пролетта ще ги варосаме.

    P.S. с тази прокъсана ограда и липсата на кьорава бетонна пътека в двора вече сме се лишили до живот от добро име сред комшиите :))

  9. аз пък засадих чимшири… в замръзнала почва, ще видим как и колко ще оживеят, горките

  10. Ние вечнозелените ще ги пускаме покрай оградата и след като сменим мрежата, та им се размина тази есен да се учим на тях…

    От къде си купи чимширите?

  11. Great blog right here! Also your web site quite a bit up fast! What web host are you the use of? Can I am getting your associate link for your host? I want my web site loaded up as fast as yours lol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *