Своге – любов от пръв поглед

Не ми се тръгваше за Своге, ама въобще. Мислех си, че е далеч, че едва ли ще е нещо особено този град, че навсякъде, където се струпат повечко хора на едно място неминуемо става свинщина… Надявах се да завали и Прасунсен да се навие да разгледаме отново Реброво или дори Томпсън. Да, ама не. Времето беше перфектно, а Своге се оказа толкова сладко градче, че със слизането от влака онова, другото нецензурно, което мислех да изръся се трансформира в: “Баси, колко е яко тук!”

Своге ми прилича на макет на идеалното градче. От гарата до градския площад са няколко крачки, но типичният гаров пейзаж с неизбежната чернилка и боклуци липсва. Всичко, което може да ти потрябва за нормален живот е съсредоточено в радиус от 1 км от центъра и може да се обхожда пеш, а улиците навсякъде са комплектовани с прилични тротоари, по които (какво щастие е само!) все още няма накацали много коли и може да се върви спокойно.

***

Четвъртък – пазарен ден. Главната улица е отрупана със сергии, а навалицата е като на Женския пазар. Мернах чехличките, които си мислех, че съм купила в София много изгодно, на двойно по-ниска цена. Пазарът в четвъртък явно е популярно развлечение за жителите на околните села, защото на гарата следобяд е небивала манифестация. Учудващо е, че във влака успяхме да седнем. Само не знам как успяват да направят така, че на следващия ден по нищо да не се познава, че по протежение на цялата улица се е подвизавал пазар…

***

Влюбих се в улица “Каменярска” и по-специално в една къща, напомняща по-скоро на мини фентази замък. Или на джуджешка страноприемница.  Не знам дали е гот да живееш в такава къща, но е приятно да я съзерцаваш и да си мечтаеш за една такава. Искам да знам кой е архитекта на това чудо. Искам да я видя сега, през лятото, когато бръшляна е плъзнал по стените, ама пусто все няма време за разходка.

Къщите по “Каменярска” са като Ребровските – много нива, много стъпала, архитектура, която трудно се преглъща – като в картина на Ешер.

***

Оказа се, че Своге е далеч по-добър избор от селцата по-близо до София, които бяхме гледали. Градът си е град, колкото и малък да е – тук спира и бързия влак, има 6 банки (или може би 8… ако се вярва на инфото в сайтовете. Аз преброих 5 докато се разхождахме. ) Има избор на интернет доставчици. А цените на парцелите са по-ниски… И е красиво, много красиво.

Връзки

Малко факти

  • Местоположение: Юго-Западен регион
  • Разстояние до столицата: 31.692 km от София
  • Геогр.ширина (Latitude): 42.967N
  • Геогр.дължина (Longitude): 23.35E
  • Надморско равнище: 500 – 699m
  • Област: София
  • Община: Своге
  • Площ на Град Своге: 21.932km2 (НСИ)
  • Население на Град Своге: 8230 жители (към 01/01/2007 – НСИ)
  • Пощенски код на Град Своге: 2260
  • Телефонен код на Град Своге: 0726 от България, 00359726 от чужбина

(източник: Справочник България)

Галерия

Снимките са от март и април – от първото ни стъпване в Своге. Ще ми се да престанем да ходим там само по работа и да се разходя отново с фотоапарата по чукарите 🙂

Площад в центъра на Своге Площад в центъра на Своге.
По стръмните улички е по-лесно да се придвижваш пеш. Стълбища свързват нивата и ти спестяват обикалянето по завоите.
Знаеш ли как се казва тази улица?
Не е нужно да четеш табелата, за да се досетиш. Точно така, “Каменярска” 🙂
Не само улиците в този квартал са на нива… къщите също са целите опасани със стълби. Девойките в Своге са все стройни, като козички… вече не се чудя защо 🙂
Това е къщата – вълшебен замък.

Голяма мъка е да го снима човек през оградата – по никакъв начин не можеш да хванеш всички тераски, ниши, стълбета, люкове и порти със сводове от зидан камък.

Да бях дете, щях да се метна през оградата и да хукна по стълбите…

Търговска улица в Своге. В общи линии няма проблем да откриеш почти всичко, което може да ти потрябва…
тъй де 🙂

електроуреди, резервни части, електроматериали, осветителни тела, лагери и бои.

Новодомци ще сме все пак.

Изглед към част от кв. Дренов. Крайните улици все още не са асфалтирани, но има канализация.
Тази полянка не е забутана някъде в Балкана, а си е заобиколена от къщи в кв. Джиджовица. Боровата гора е бонус и в двата квартала.
Дълго я сънувах с една къщичка в средата, но пътя до там с колело си е екстремно преживяване 🙂
Кръгом, 200м напред и… това е изгледа към града, който ще имаш.

***

Благодарим на Мария от агенция “Крез”, на Бисер, на Галя от “Теменужка 94” – за това, че ни показаха толкова красиви места в града и ни помогнаха да открием нашата триъгълна слънчева полянка. Те са страхотен екип и с тях е удоволствие да се работи. Мария и Бисер ни накараха да се почувстваме сред приятели в Своге 🙂

47 thoughts on “Своге – любов от пръв поглед”

  1. Край!
    Габриела е сърдита!
    А можех да ви водя на събор в Церово и после в Искрец!
    Не е честно, мейл има Габриела, отваря го хиляди пъти на ден и… живее в центъра на Своге (макар и само уикенда) ;p Никакви Каменярски, Дреновски, Джиджовски и Алилишки места!!! :)))
    И 100% не сте хапнали при Дидо и не сте пили бира в Диаманта! Чувствайте се порицани! 🙂

  2. Алоооу, не се опитвай да се измъкваш така 😀
    Пренасяме се в Своге, не се изнасяме оттам :))

    На събор (или каквато там патърдия ще има) ще имаш шанс да ни замъкнеш другата седмица (брокерката ни спомена, че се очертава некво събитие от регионално значение…).

    И никакви бири не мислим да ти спестяваме! Готви се за маратон всеки уикенд :))

    (Снимките са от април, Есме… от тогава не сме имали време да се разхождаме из града, само по задачи търчим там. То и поста е от тогава, все нямах време да го довърша. Но ще съм ти адски благодарна за повече инфо относно интернет доставчиците и кабеларките.)

  3. Здравейте, много се радвам, че попаднах на този блог, тъй като и ние сега сме в положението на “обикалящи” 🙂 Балша изглеждаше добре като опция, но пък научихме, че хората не са много дружелюбни там като цяло. Може ли да постнете още малко снимки от Своге и с какви проблеми се сблъсквате там> Много благодаря. Мария

  4. http://picasaweb.google.com/wakeop/YSwjNH

    Тук са всичките ни снимки от Своге. Имам и няколко от огледи на парцели, но от март до сега е малко вероятно още да се продават. Ако все пак ви интересуват – ще ви пратя линка на мейл.

    Съветът ми е да жертвате една неделя и да разгледате Своге на място. Всеки по свой начин възприема околната среда, а обективът не хваща всичко 🙂

    Иначе проблемите… за сега са сведени основно до един: нямаме време да търчим да доуреждаме бюрокрацията, защото работното време на хората, от които зависи нещото е в дизапзона на нашето, а от София до Своге си е път (не е като да отскочиш в обедната почивка да свършиш нещо).
    За истинските проблеми ще пиша като се преборим с формалностите и започнем да строим :))

  5. Ходихте ли до Свидня и Искрец? Какво ви е мнението за там?
    Друго: тези квартали (Джиджовица, Дренов), колко са далече от центъра и училищата ? На какъв склон се падат?

    Предварително благодаря.

  6. Не сме ходили до Свидня и Искрец – гледахме единствено по линията на влака… все пак ще пътувам всеки ден до София на работа поне година още. Транспорта беше много важен за нас, влак има на всеки час, а автобусите до селата са на рядко и нередовни.

    Иначе и в Джиджовица, и в Дренов гледахме парцели към края на кварталите, т.е. доста отдалечени – на около 1-2 км от центъра. 15-20 минути пеша до центъра (училището и гарата също са там) и от двата квартала. Избрахме малко по-отдалечен парцел, но на по-равна улица, за да нямаме проблем зимно време 🙂
    Казаха ни, че имало маршрутка, която качвала и из града за 50 ст, а таксито от нашето място до центъра било 2 лв.

    Иначе и двата квартала започват от гарата (центъра) и ако цената не е проблем, все още могат да се намерят хубави парцели съвсем близо до всичко.

    Когато видяхме Своге, отказахме се да търсим парцел из селата наоколо. Природа и спокойствие без опасност да изпаднем в културен шок… все пак София е диагноза 🙂

  7. Благодаря,

    И на мен ми се видя доста сносно градче, но бяхме само в центъра. Ще ми е интересно за в бъдеще доколко срещаш проблеми с местната администрация за строежа. Успех !

  8. Леле,супер ми стана като видях снимката на “замъка”. Аз съм от Своге и живея в другата къща от лявата страна.В момента се намирам в САЩ, но като видях фотоса ми стана супер готино и се почуствах страхотно, все едно съм си у дома. Къщата е много стара и принадлежи на двойка възрастни хора – чичо Видин и леля Стефка Илиеви (да са живи и здрави) и според мен е достойна да бъде титулована като къща-експонат. Бил съм вътре и интериорът е досущ като архитектурата, носи духа на миналото. Благодаря Ви!!!

  9. @Achkata
    Ние пък ти благодарим за инфото! 🙂
    Толкова много хора споделят по нещичко за Своге, че когато най-сетне се преместим, ще имам чувството, че вече сме живели там 🙂

  10. До тоя град ходих точно веднъж преди 5 години.По същата причина,поради която и вие сте ходили-търсех парцел,в който да вложа малко спестени пари преди неизбежното ни влизане в ЕС и неизбежната трицифрена инфлация.
    С влак не знам за какво става дума,ама пътуването с кола си е жив екстремизъм.И за вила пак е далече.За зимата не ми се мисли въобще как живеят хората из тия скални тереси и пр. чудеса на природата.Вероятно са имали някаква много основателна причина да тръгнат да покоряват такъв безумен терен…при положение,че на 20 км от там се е ширнало софийското поле-все още пусто в западната му част.За Томпсън видях,че има статия…е там вече трябва да си краен екстремист,за да живееш целогодишно…Денивелации по пет метра от двете страни на улицата са си в реда на нещата…

  11. Не мислим да пътуваме всеки ден до София – в града си има всичко необходимо за нормален живот и добър интернет за нормална работа 🙂

    Иначе обикаляхме равното софийско поле, но нещо не ни изкефи особено – по-мърляво изглеждаше, по-скъпо и по-скучно.

    Всъщност не търсим в какво да си влагаме парите, а място за живот, което да задоволи склонността ни към по-друг тип екстремни преживявания 😀
    С влак от Своге до София е точно толкова като време, колкото от офиса ми до квартирата с такси в пиков час (с градски транспорт е повече)… иначе има-няма 5 км като разстояние.

    Абе въпрос на вкус 🙂
    И двамата сме родени на равно, нормално е да си мечтаем за върхове.

  12. Любомиров и така дава грешка… според мен линка ти е този:
    http://gorata.net/old/f.php?f=Svoge

    Обаче честно да си призная не разбирам смисъла на тази игра. Блазнят ме фантастичните жанровете в игрите – нещо, дето няма шанс да го видим приживе.

    Но да си играя с виртуална гора, при условие, че мога (все още!) да се разхождам в истинска, да садя истински дървета и да се излежавам под натурална сянка… е тъпо ми е, честно казано 🙂 Ясно е, че заради рекламите е цялата работа, обаче можеше поне някаква интрига да има… така е като за ботове.

    И като пускаш линкове някъде, не го прави като руски спамер… пак някаква интрижка спретни, кажи нещо умно или нещо спорно, завърти разговора покрай играта, пък тогава метни линк 🙂

  13. Щом харесваш фантастичните жанрове ще ти покажа нещо реално – гледа ли видеото за Слава Севрюкова? Чу ли нейния запис? Тя е живяла и в Свидня.

  14. Аз живея в Своге от както със се родил и наистина е място, което си заслужава да се види.

  15. Здравейте !
    Разгледах снимките ви и прочетох написаното за Своге.
    Това е много точно,но в Своге има хиляди красиви места,които си заслужава да видиш…

    Аз също живея в Своге и където и да отида винаги ще се връщам тук-в мойто любимо Своге !

    Успех 😉

  16. Радвам се че ви харесва Своге. Свидня също се споменава често в коментарите и затова ви предлагам да погледнете страницата на Свидня http://svidnia.com. Все още е в процес на обновяване но вече има какво да се види.

  17. Петър, благодаря за линка, добавих го във връзките 🙂
    Планирали сме да разгледаме и околните на Своге села, но сигурно като се преместим там.

  18. Много си е хубаво за живеене в дефилето. Аз лично съм се родила в София и живях 30г там от 4 години съм в Реброво ,работя си в София и пътувам всеки ден. За около 40 мин пристигам в офиса,който е в центъра.И с нетърпение чакам да се прибера на чист въздух.Има кабелна, интернет магазини/всякакви които работят до 20-21часа/А между другото не съм екстремистка.Всеки си има вкус.А за равното софииско поле не ми се коментира.

  19. хареса ми този сайт за своге…няколко пъти съм ходил там, беше бая затлачено като цялата ни страна, но явно и там живнаха и се разшаваха предприемчивите…има доста развитие в това градче, което до 1965 г си беше дори едно от селата в искърското дефиле.
    и аз мисля, че е едно добро място за живеене на 420 м надморско ниво всред дебрите на стара планина…
    неприятен е тътена от ежечасните преминаващи влакове, но се свиква.
    и наистина никак не е далеч от софия …а, бе, добро място за живеене…много по-добро от курило/нови искър, гниляне, кътина и тем подобни “у шоплуко”, всред хора дето ни се водат ни се карат…
    ще взема и аз да се преместя в своге…добра идея…

  20. Абе той тътена от влаковете не е по-голям от този от метрото… ако имаш нещастието да живееш или работиш в съседство с метростанция Мусагеница, ще ме разбереш 🙂

    Дано все пак БДЖ не фалира, че най-удобния превоз през дефилето е влака 🙂

  21. Е интересно ми е какво стана с автора? Премести ли се вече в Своге или ?

  22. о, колкото искаш :))
    Магазините за хранителни стоки са като в соц-а, примерно 🙂
    Е, добре де, в ранните 90-те 🙂

    Ама… още известно време ще се “климатизираме”, преди да пуснем мрънкащ пост 🙂

  23. Хмм.. ами да особено кварталните забутани магазинчета :Д
    Но виж Европа-та е добър вариянт.

  24. Градът е супер як и има мн яка природа и мн забележителности.Място,което можеш да отдихнеш,но хората са пълни боклуци!

  25. Макарончо, то на всяко място, където сме живели за повече от седмица, човешкия боклук се оказва повече от хората, които си струва да познаваш.
    Ама и в Своге си има свестни хора, за 3г тук успяхме да открием достатъчно 🙂

  26. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *