Google SketchUp – безплатен 3D софтуер за всеки

,,И най-дългия път започва с първата крачка”
Лао Дзъ

Харесали сме си място, парцелът вече е купен – какво да правим от тук нататък? Ами да построим къща :). Нашата първа крачка беше да си изясним какво точно ще строим – дали дворец, барака или бяла спретната къщурка. В случая една единствена картинка е равна на 1 тон думи, затова решихме да си начертаем план за къщата.

На Google SketchUp попаднах случайно, докато търсех проста безплатна програмка, която да ми спести чертането на врати, прозорци и пр. стандартни елементи, както и да има готова библиотека с мебели и кухненски уреди. Логиката на работа с този софтуер доста напомня скицирането на идеята на ръка – основния инструмент за работа е моливче, с което рисувате прави линии. При затваряне на контура вътрешността му веднага се оцветява – индикация, че вече имаме повърхнина и можем да й придадем обем – просто “издърпваме” повърхнината в желаната от нас посока с помощта на друг инструмент.

Точно както обещават на официалния сайт на продукта – sketchup.google.com – концентрирате се върху идеите си, а не върху реализацията им в софтуера.

Това, което ми хареса в Google SketchUp 6:

  • Лек и приятен за работа (макар за старите cad-аджии да е малко непривичен)
  • Видеообучение в няколко стъпки, както и подробна документация за напреднали.
  • Безплатни библиотеки с готови 3d компоненти, до които имате достъп и директно от продукта. Още по-хубавото е, че има библиотеки с компоненти на конкретни производители.
  • Импорт на .dwg, .dxf и .3ds файлове, както и на растерни картинки.
  • Въпреки че могат да се задават разнообразни текстури, осветление и атмосферни ефекти, резултатът напомня на умела рисунка, а не първи опити за рендер в 3ds MAX.
  • Връзка с Google Earth.

И това, което не ми хареса…

  • Задаването и коригирането на размерите ми се струва леко тромаво.
  • За да се стартира изобщо иска прилична видеокарта. И когато наредиш мебелите във всички стаи, дървета и цветя в двора и малко ландшафт, движението по чертежа става мъчително бавно.
  • Накрая точно това, което ти е необходимо за да приключиш (експорт в .dwg, .dxf и .3ds, анимация и чудесен модул за презентация) се оказва налично само в платената версия. Това не би трябвало да се брои за недостатък, нормално е да е така, но да помрънкам 🙂

Ако все пак ви дотрябват екстрите от платената версия SketchUp Pro 6, Google дават възможност да си дръпнете безплатно 8 часова пробна версия, като времето се отчита единствено, когато е отворен продукта, т.е. това е легална възможност да си довършите работата качествено.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *