Amigo почистващ робот

Мине се не мине време и аз пак търся нещо, с което да облекча живота на възрастните си родители. И понеже за робота за прозорци Mamibot нищо не написах, а Vileda Virobi не е точно робот, а не е и прахосмукачка, затова – запознавам ви с Amigo – новото семейно приятелче 🙂

Причината да се спра на него е мрънкането на баща ми, че четките на iRobot Roomba 520 вече са му много трудни за почистване, поради което е оставил робота изцяло в ръцете на майка ми и влошеното ѝ зрение. Избрах Amigo, защото няма хоризонтални четки, с които да прибутва боклука към контейнера – разполага единствено с 2 кръгли четки, по които не се намотават косми.

(Aбсолютно същия модел робот и консумативи за него ще намерите и под наименованието “ISeeLife”)

В комплекта имаше включени 1 допълнителен хепа филтър и 2 допълнителни странични четки (и подарък шоколадче 🙂 ).

Функция моп

Поръчах робота заедно с приставка за мокро почистване, която включва самата пластмасова приставка, на която се закрепва мопът с помощта на нещо като велкро, контейнер за вода, който заменя този за прах и комплект от 2 мопа.

Хареса ми идеята един робот да служи и като прахосмукачка, и като подомиячка – това спестява място и пари. Приставката за моп се закрепва с щифтове към корпуса на робота и малко ме притеснява това, че могат да се счупят при вадене и слагане, но роботът може да работи в режим прахосмукачка и с поставена приставка. Най-добре е да има сложен и моп – така заедно с прахосмученето подът ще се полира допълнително (и няма да се задръстват с боклуци участъците велкро по приставката).
Ориентирането в кой режим (мокро почистване или прахосмучене) става с помощта на електрониката на контейнерите.

Контейнерът трябва да се пълни само с чиста вода, за да не се задръстват дюзите, но препарат може да се постави директно на мопа. И честно казано малка стая може да се измие и без вода в контейнера, само с добре намокрен моп.

В общи линии измива добре и без да мокри прекалено много пода в стаи, които са сравнително чисти. Справи се добре с ламината и не особено добре с белите ми плочки в коридора (не питайте мен защо са бели).

Консумативи

Хубавото на този робот е, че няма чак толкова много консумативи – мопът изглежда здрав и няма да се сменя прекалено често, а единият филтър се мие. Хепа филтърът се подменя на 3/6 месеца, а страничните четки – когато се проскубят.

Самите странични четки не са на винт, а се щракват на щифт, което за мен е предимство.

Консумативи се предлагат от фирмата вносител – Дедал Къмпани ООД, но под марката Iseelife могат да се намерят и в Aliexpress. Хепа филтрите са с размер 99/39/13 mm, т.е. филтрите за повечето други китайски марки няма да свършат работа.

Сравнение с iRobot Roomba 520

Двата робота се различават доста като конструкция, дата на производство и функции и директно сравнение ще е некоректно, но като потребител намирам някои хубави неща в новия робот и други, които ми липсват (но ги има в стария). Основният недостатък в алгоритъма за мен е, че Amigo не знае кога е минал цялата стая и ще продължи да работи, докато има заряд.

По отношение на препятствия се справя по-добре от Roomba 520. Не набира черджета и не вади первазите на паркета. Много меко се спира преди препятствията, вместо да се блъска в тях (в повечето случаи). Справя се добре и със стълбите. Не толкова добре се оправя с измъкването, когато се заклещи някъде, както и с кабелите.

Amigo и стълбите 🙂

Нямам килими вкъщи и единствените тестове за такива повърхности са с изтривалките за крака пред вратата: Amigo не ги бута и влачи насам-натам, но не успява и да ги почисти добре от кал и котешки косми.
По описание ми хареса, че има всмукателна мощност 1300Pa, т.е. предполага достатъчно добро всмукване, но се оказа, че тя е за режима почистване в кръг. По отношение на твърдите повърхности нямам забележки.

Предимства:

  • Безшумен дори и в основния си режим (850Pa). Има и режим с по-малка мощност и още по-малък шум (550Pa).
  • Няма рошави четки, които да се почистват трудно от космите и изобщо цилиндрични четки, по чиито лагерите да се замотават косми.
  • Контейнерът за боклук е лесен за почистване.
  • 3 различни режима на работа на дистанционното. Има отделна програма за почистване на ъглите на стаята, както и програма за малки стаи.
  • Компактен и малко по-нисък от iRobot, навира се под повече мебели.
  • Блъска се по-леко в препятствията (не успява да извади ъглите на первазите по пода).
  • Качва се по-лесно върху килимите, без да ги смотава.
  • Има дистанционно, с което може да се програмира отложен старт, както и да се включи/изключи/придвижи робота из стаята, без да се налага човек да се навежда (което е предимство за възрастни хора).
  •  Li-ion батерия, копче за пълно изключване, когато няма да се ползва дълго.
  • Евтин.

Недостатъци:

  • Ограничено предлагане на резервни части и аксесоари. Не видях да се предлагат батерии у нас.
  • Не се справя добре с много замърсени мокети/килими (не изчисти добре кал и котешки косми от изтривалката пред вратата).
  • В режим моп не измива много добре светли плочки със сериозно замърсяване. По принцип не се справя добре със сериозно замърсяване.
  • Няма жак за зареждане без станция.
  • Малки бутони за управление върху самия робот.
  • Софтуерни недоразумения (когато е на станцията и извадя контейнера да го почистя, тръгва да се разхожда; тръгва да се лута щом спре токът и т.н.)
  • 1300Pa е само за спот режима.
  • Контейнерът за вода се изпразва много трудно от останалата вода. Не трябва да се зарежда с контейнер за вода в робота.
  • За малките стаи обикаля излишно много и харчи много заряд, дори и ако използваш функцията Mini room.

Като заключение: Amigo е добър избор за цената си. Единственото ми притеснение е липсата на резервни части (батерия, колело, контейнер за прах, миещ филтър) в сайта на търговеца и изобщо онлайн, както и вероятността да спрат да се предлагат филтри за този модел след няколко години.

Все още не съм отваряла корпуса за почистване отвътре и не знам доколко ще е възможно както при iRobot прахосмукачката да се разглоби почти изцяло, но след изтичане на гаранционния срок ще пробвам и това 🙂

242 thoughts on “Amigo почистващ робот”

  1. Важные моменты при покупке бывших в употреблении машин в салонах и дилерских центрах.
    Во время выбора бу автомобиля с пробегом важно обращать внимание на несколько ключевых моментов.
    При покупке б/у автомобиля важно узнать историю его обслуживания и ремонта. Спросите у продавца о наличии сервисной книжки и записей о проведенных технических работах. Это поможет вам понять, как автомобиль был ухаживан и обслуживан в прошлом.
    При осмотре автомобиля обратите внимание на состояние кузова и салона. Проверьте наличие дефектов, царапин, вмятин и других повреждений. Также обратите внимание на износ сидений, рулевого колеса, педалей и других элементов салона.
    Перед тем как купить авто с пробегом в СПб, рекомендуется провести тщательную проверку технического состояния автомобиля. Это может включать в себя проверку мотора, трансмиссии, ходовой части, тормозной системы, электроники и других систем и узлов автомобиля.
    При необходимости проведите дополнительные проверки автомобиля. Это может быть диагностика на СТО, проверка кузова на предмет скрытых дефектов с помощью специального оборудования, а также проверка VIN-кода на историю автомобиля и наличие серьезных аварийных повреждений.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *