Вила от дървени трупи

Харесваме къщите от дървени трупи, въпреки че цената и трудната поддръжка ни отказаха от този вариант за строителство. И това, че ние сме се отказали не значи, че ще спрем да пишем за тях.

Преди известно време получихме мейл от производител на такива симпатични къщички с малко информация и снимки от последния им обект. Фирмата е от Пещера, съвсем млада е и отскоро се занимават с такъв тип строителство, но снимките от обекта ми харесаха много и не мога да не ви ги покажа… 🙂

Вилата се състои от 2 етажа, всеки от които е по 60кв. м.    

Етаж първи: Всекидневна с кухненски бокс и камина, спалня и санитарен възел.

 

Етаж втори: 2 спални със санитарен възел.

   

Вилата е изработена изцяло от масивни дървени трупи с диаметър 22см. Лаковете, с които се третира дървото са на водна основа и напълно безвредни за хората.

Цената на кв.м. е около 500 евро и тя включва:

  • изработка и изграждане на вилата
  • дограма (дървена със стъклопакет)
  • настилка (дървено дюшеме)
  • тавани (ламперия)
  • изолация между етажите и таваните (минерална вата)
  • изграждане на покрива (без покривната настилка)
  • шлайфане, грундиране и лакиране 
В цената не влиза фундамента и покривната настилка (керемиди, изолация). Изграждането на подобна вила отнема около 4 месеца. Фирмата има готов план само на този модел за сега, но може да се направи и индивидуален проект по изискванията на клиента.
Това е информацията, която получихме за пещерската фирма и я предавам почти дословно :). Ако има и други, които мечтаят за такава къщурка, могат да се свържат с Георги Теленчев на gesh_84 (at) hotmail.com за повече подробности.

54 thoughts on “Вила от дървени трупи”

  1. Руснаците правят същите, но за 89 евро/м3.
    Вижте тук: http://www.arkhangel.ru/

    Българските “строители” е крайно време да загреят, че будалите свършиха. 500 евро/м2 за дървена къща? Ха ха ха…

  2. Абе така е, на руснаците са им по-евтини. Те си имат и вековни традиции точно в дървените къщи… имат си и повечко гори със свястна дървесина, за това и могат да докарат по-добра себестойност.

    Може да се внасят от тях (пише, че търсят партньори), но не знам колко би се вдигнала цената с транспорта, митото, ДДС-то, печалбата на вносителя и незименната “фира”, която също влиза в цената на всичко, което пазаруваме. Не е казано никъде и какво влиза в тази цена от 89 евро на квадрат – дограма има ли, покрив, настилки, изолации… ако всичко това влиза в цената, да им ставаме дистрибутори, а?
    Виж проектите могат да се купуват от тях, предполагам.

    А за цената от 500 евро на квадрат… и на нас ни е скъпо 🙂
    И дървената дограма от 300лв на квадрат не ни е по джоба дори. Но мисля, че информация от сорта на… “това изглежда така, има такива характеристики и струва толкова” не може да навреди.

  3. Аз нямам никакво желание да живея в бетонен бункер, разбирай – фен съм на строителството с дърво, но има нещо което ме отказва. Това е качеството на използваното дърво. Не съм сигурен, че се правят всички нужни обработки, импрегнации и т.н. За съжаление в България мисленето е ‘Ела да ти взема парите, па после ако щеш ме плюй’, а не ‘Ела, остани доволен, разкажи на всички, за да имам хляб за 20 години напред’.

  4. Титинчо, за съжаление си прав 🙂
    И нас това ни отказа, както и значително по-високата цена.

  5. Много ще ми е интересно ако някой в България е построил от тези руските дървени къщи. Веднага бих се занесъл да разгледам. Транспорта доколкото прочетох е 3000 евро.

  6. Здравейте, интересувам се и аз от тези къщи строени от руската фирма. Някои знае ли как става превоза и документите до БГ. Ще се раздам ако някой ми отговори.

  7. Аз порових в гугъл и по-специално в руските форуми и отзивите за тези къщи и тази фирма не са много ласкави. Има доволни, има и недоволни, но всеобщо е мнението че няма много общо между снимките и крайния продукт. Иначе за превоза – то на сайта им пише, с ТИР. При положение че обикновено се дават пари напред не знам кой българин би рискувал с руска фирма. И мен ми се ще българските фирми да се усетят че сглобяемите къщи са бърза евтина алтернатива, а не съкращаване на техните строителни разходи без това да се отразява на клиента.

  8. Благодаря за отговора, ще продължа и аз да търся, ако намеря нещо интересно като оферта ще пиша.

  9. Никой не зададе въпроса а кой ще ви я зглоби в БГ?
    Това не го прочетох в сайта!
    иначе съм твърдо за,много ми харесаха!!!

  10. @гост
    Предполага се, че тези китове са за мераклии сами да си сглобяват къщата… тип “направи си сам” 🙂
    Иначе дърводелци би трябвало да се справят… преди 200-300 години как са се оправяли, че и с примитивни инструменти? 😉
    Друг е въпросът колко ще струва труда.

  11. Иди в гр. Бяла Варненско и попитай за руските къщи. Има изградени три броя. Две с некалибрована дървесина и една с калибрована 220 мм.Дървеният материал е от Русия – изработката е българска. Станали са прилично.

  12. от Смолян съм и произвеждаме цилиндровани трупи на фи 200мм за дървени къщи. В случай, че някой прояви интерес, може да ми се обади 0878862353.

  13. Ицо, ще ти копирам предложението и в “Малки обяви”.
    Че поне за мен е по-лесно да ги имам накуп, вместо да ги търся из темите…

  14. Такива къщички са супер!Много уютни и надеждни,знам че могат да се боядисват с корабен лак,заради климатичните ни условия!

  15. Къщичките са страхотни!Относно тях имам изгодни оферти!тел.0896 620459
    Дървесината е качествена

  16. ние имаме такава, естествено имаме забележки, но като цяло е приказна

  17. Е, бива ли така с едно изречение :-(. ‘Каква кола имаш’ – ‘Хубава’. 🙁

  18. Zdraveite!Nie imame ve4e ot godina gotov proekt za izgrajdane na turisti4esko seli6te v gr.Kotel ot takiva ka6ti4ki, za6toto i nie kato gi vidqhme se vlubihme, oba4e kato zapo4nahme da tarsim firmi koito da izpalnqt proekta, ahnahme ot cenite…prodaljavame oba4e da tarsim i da se nadqvame 4e moje i po evtino nqkoi da ni gi napravi , to sega izliza po 500 evro i to v nezavr6en variant ako mojete da pomognete s info 6te sme vi blagodarni

  19. Здравейте, по повод информация за дървените къщи, след сряда (18 ноември, може да се обадите по тел. 0893 482 141

  20. Yura,
    по отношение на интересуващата Ви информация,можем веднага да Ви помогнем, обадете се, в удобно за Вас време, ще обсъдим всичко или може да оставите Ваши координати на
    e-mail: kariana@abv.bg.

  21. Попаднах на фирма, която освен с дървени къщи се занимава и с вертикална планировка,предлага изграждане на фундамент и др. строителни услуги освен изграждането на дървени къщи. Направиха ми оферта от 300 евро на квадрат за едноетажна къщичка!
    Това им е сайта : http://www.correctstroy.com

  22. АКО ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ ВСИЧКО ОТ НАЧАЛО ДО КРАЙ НА ПРИЛИЧНИ ЦЕНИ ПОТЪРСЕТЕ КОНТАКТ-0889804130

  23. АКО ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ ВСИЧКО ОТ НАЧАЛО ДО КРАЙ НА ПРИЛИЧНИ ЦЕНИ ПОТЪРСЕТЕ КОНТАКТ

  24. Търся мнения за строеж на дървена къща от цилиндрични трупи.
    Цени ,фирми и т.н.

  25. @svilen
    Може би трябваше да хвърлиш 1 поглед на пролетното Стройко – когато ние се интересувахме от дървени къщи преди 3 години, там бяха събрани всички производители накуп, даже и някаква 30 квадрата къщичка бяха разположили пред НДК.
    Тази година не знам, не успяхме да отидем.

  26. Мислих да изпозвам фирма , но май Вие си мислите ,че пасем патки а 500 евро ? Да вземете да слезете на земята 100 евро е нормална цена

  27. Здравейте!

    Аз работя в Америка и се занимавам със строителсво на дървени къщи – от основата до завършването. Дървените къщи са много надеждни, конструкцията е сравнително лека и става бързо. Някой по-горе правилно беше коментирал за подхода на българските фирми. Аз искам да направя нещо различно, да оставя клиента доволен, че си е дал парите за нещо качествено. Ако някой все още се интересува може да се свърже с мен чрез kushta@abv.bg.

  28. здорова ребята!

    Скоро будем в Пловдиве строить самые качественные деревянные дома!!!!!

    Кто хочет, ныряйте на мой майл.

  29. Добър ден!
    Аз съм белорускиня от Минск. Израснала съм в дървена къща, която е изградена газова инсталация, всичко е на газ : отоплителна система, бойлер, кухненски бокс и прочие.
    Тази постройка е на 60 години и не е помръднала. Дори на покрива не са сменяни една греда или част от дървените конструкции.
    Нека да обясня защо. В Цялата Руска Федерация, се ползва специално дърво, точно определен материал, който минал СПЕЦИАЛНА термична и химична обработка, сушилни (поне 10 години сушени на материала). Тези къщи имат гаранция 50 години. Има дървени къщи на 110 години там. Много е важно след като се построи от такъв вид материал, да имате възможността на всеки 5 години и да я пребоядисвате и поддържате. Лакът (доброто качество също) спомага за по-дългия живот на дървото. Интересното е, че и нито една дъска на пода не е изкривена в родния ми дом. Ако строите подобен тип дом, ползвайте се от услугите на строители от финландска или руска фирма, а и ако материалите са от там още по-добре.

    И в допълнение: В риск да обидя някои строители тук, за което моля за прошка, но НЯМА ПО-ГОЛЯМА ГЛУПОСТ ДА ИЗДИГНЕШ ДЪРВЕНА КОНСТРУКЦИЯ И ДА Я ИЗМАЖЕШ ИЛИ СЛОЖИШ ИЗОЛАЦИЯ. Идеята на тези домове, е че те дишат.
    Моля, консултирайте се с руските Ви колеги.

    Благодаря за Вниманието!

  30. Случайно попаднах на фирма, която се занимава с изработка на дървени къщи от цилиндрични трупи.
    Това е сайта: http://www.diniko.eu

  31. Егати и наглеците…,500€ за квадрат и то от дървени трупи.Къщите на истина са много красиви и удобни за живеене ,но при мисълта че в седмия по големина град в Българияискат по 350-400 евро при някои фирми за квадратен метър и то за масивно строителство ми се струва че е доста обирджийско да искаш 500 €..Та 5006 са си почти 1000 лева.Хайде да сметнем колко ще ми е нужно за построяването на една масивна вила от два етажа като долният етаж ще включва куня ,вътрешна тоалетна и зимник със обща площ 50 ,а вторият етаж ще е със три стаи от по20 кв.м и баня от по 10 кв.м???Общата квадратура излиза на 140 кв.м.Цената за една тухла еденичка е 32 ст,а за 4ка е 60ст.Да реяем чеще се строи със 4ки за по лесно и бързо в един метър влизат 16 четворки то един квадрат ми излиза почти 10лева .Ако не включвам майстори щото по образование и спрофесия съм строител то ще излезе далеч под 500 €Не ми се няпряга да смятам,но грубо ако сам си строя ( и с помоща от роднини) от нулата до ключ ми излиза грубо около 280-360€макс.Така че господа попрегледайте си цените щото дървото е красиво и хубаво нещо ,но в пред вид издържливоста в годините и годините които ще може да се ползва излиза доста скъпо.Пък и тухлата си е тухла и пак може да стане не по малко красиво ако човек има фантазия ,пари и време .

  32. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *