с. Драговищица

В село Драговищица попаднахме по грешка. Бяхме решили да разгледаме Костинброд – едно, че там имаше доста парцели и освен това след Кътина и стръмното дере, което някой беше решил да кръсти “парцел за жилищно строителство” доста време за нищо на света не искахме да чуем за планинско село и търсехме нещо “в равното”. И пътувайки с автобуса за Костинброд просто го пропуснахме и слязохме в следващото населено място на 3 км от него, т.е. Драговищица.

На пръв поглед селото… става. Само на 18 км от София, селото е приемлив избор за хора, които държат на близостта на големия град и в същото време търсят по-достъпни цени. Драговищица е тихо и спокойно село с около 1000 души население, но като природа, транспорт и “селоустройствен план” 🙂 отстъпва на тези по Искърското дефиле. По главната улица (шосето, по което се движи автобуса за Костинброд и София) видяхме 2 магазина за хранителни стоки и едно доста приятно заведение, както и още едно близо до първата спирка в селото, на която ни стовари автобуса. В селото има начално училище, детска градина, читалище и кметство. Има си и панелни блокове – някаква местна соц недомислица, която доста разваля визията в центъра на селото.

Не успяхме да видим кой знае какво от Драговищица, освен централната част, защото се оказа, че автобусите, които спират в селото и продължават за Костинброд са доста по-малко, отколкото минаващите транзит, а перспективата да трамбоваме пеша по шосето до града нещо не ни радваше толкова… но на спирката и в самия автобус (случи се Прасунсен да седи до един сладкодумен дядо от Царичина) успяхме да подслушаме доста местни клюки 🙂  :

  • че както можеше да се предполага, част от жителите работят в София или Костинброд
  • че всички те без изключение мърморят за неудобния и скъп транспорт (билета до Костинброд е почти на цената на билета до София)
  • че в Драговищица нямало някакви особени проблеми с мургави приходящи, но в околните села с малко жители и затихващи функции това е проблем – дядото се оплака, че на 2 пъти са обирали къщата му само за 1 година.

Галерия

dragov01.jpg Някои части на Драговищица изглеждат приятни дори и в мрачен ден. Това е заведението в началото на селото, на първата спирка на автобуса.
dragov02.jpg Култовото заведение (нисля, че се казваше “Курск”) в центъра на селото. Доста приятно място и отвътре и отвън… за съжаление имахме време само за нещо безалкохолно набързо.
dragov04.jpg Доста странна ни се стори идеята човек да живее в панелен блок на село. Обикновено панелните квартали вървят в комплект с фабрика, завод, промишленост в района… може би тези са построени навремето за работещите в Костинброд.
dragov03.jpg За съжаление панелките вървят ръка за ръка и със сметищата.
dragov05.jpg Разписанието на автобусите е залепено на магазина за хранителни стоки до кметството. Тези до метростанция Обеля са малко… останалите са до автостанция връбница в Надежда.
dragov06.jpg Магазинче на централната улица на селото.
dragov07.jpg Не, че съм подбирала нарочно пейзажи с разпилени боклуци – просто ми беше трудно да ги избягвам.

93 thoughts on “с. Драговищица”

  1. Момиченце аз съм със добро образование и професия която работя от доста време.Що се отнася до кметовете на нашето село и на общината да вземем да им дадем шанс. Аз и тези като теб и мен да вземем и ние да направим нещо за нащо село. А и да не се гледаме като чужди един на друг в селото защото един е от една партия а друг от друга.Важно е ДРАГОВИЩИЦА да върви на пред и в бъдеще с бързи темпове да градим защото имаме по един жижот .Много е важно да сме единни в изискванията към КМЕТОВЕТЕ за бъдещето на всчки нас.

  2. Като начало предлагам да вземем напролет да си изчистим реката. Бездруго ще има такава кампания “Да изчистим България за един ден” и може да се разчита поне на организирано извозване на боклука. Съмнявам се обаче, че ще намеря достатъчно привърженици на идеята.

  3. защо да не чистим боклука.това зависи от нас самите. дай да организираме хората ,но без кмета надали ще стане .Трябва да се осигури транспорт за боклука и след това да се разлепят покани за тази кампания кога каде и как.

  4. Ve4e me e qd 4e se izlagah da glasuvam za toq kmet…dobordu6ko- poslu6ko…typu6ko…ТЪП…ТЪП…ТЪП…4ak i moite priqteli zaradi nekoi tapaci glasuvaha za nego e taka naro4no…toa nema edin proekt da napi6e…nema tolkova mozak..a nekoi putarani..lisani si mislat 4e vlastta e tehna…lihvari i kontrabandisti…kry4mari i pederasi.. zaedno ..ama sa malko..tova koeto be6e nikoga nqma da bade…6te se izedat edni drugi…a predi tova nekoi 6te potarkat narovete…

  5. A kude e policiqta da ni pazi kushtite ot bezbroinite obiri, koito ni zastignaha??? Zashto kmetut ne osiguri zashtita na horata?!?!?!

  6. Няма ли кой да направи един нормален сайт на това село, какъвто има всяка община? Вижте къде сме си заформили форум – в блога на някакви хора…

  7. Милена, ако няма кой друг, ще ви пусна някакъв по-удобен форум да си говорите на спокойствие. Ако домейна dragovishtica.gruh.org не ви притеснява де 🙂

  8. Много подходящ е даже домейна. Благодаря! Дано да има последователи и да не ви притесняваме повече.

  9. https://www.youtube.com/watch?v=dBTHJR2BieE
    Кмета на Село Драговищица Албена Виденова се скри на няколко пъти от протестите през годините срещу Кариерата над Селото.Нарочно не излезе да каже истината за Кариерата .Игрите на Община,Общински Съветници от Костинброд и Собственика на Кариерата.Така работеше предния Кмет на Село Драговищица 16 години, това е бащата на Иван Дебелия – Барлан Душицата ;)Иван Дебелия баща , крадеше от Селото каквото хванеше.То се вижда на какво прелича сега Селото.Със трън да влачиш, няма що да закачиш 😉 Транспорта за селото е почти унищожен през тези години.Сега има само 8 курса за селото на ден, от Град София .Това не позволява нормално развитие на селото .Драговищица е на 10 км от Град София, но е супер изостанало от свойте събратия по Села от Столична Община,Мрамор ,Житен и тн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *