Къщички за птици / Исландия

В неделя закачихме къщичката ни за птици в края на парапета на терасата (признавам, не е най-подходящото място) и си припомних исландската мания към тази дворна декорация. Ето някои модели, в случай, че се запалите да си направите собствена:

Оригинална кула – фар за птици, Хафнарфьордур

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С удобна пейка в същите цветове, за желаещите да погледат хвъркатия живот.

В бяло и синьо, Хафнарфьордур

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Къщичката за птички, саксиите и детската къщурка са с цветовете на голямата къща. Толкова ми хареса композицията, че обикалях оградата да разглеждам сума ти време… вероятно собствениците щяха да извикат полиция, ако не беше полунощ :).

Класическа дървена къща, Хафнарфьордур

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С уважение към детайлите и от материал, който се намира навсякъде – щеше да е перфектна, но ми се стори монтирана прекалено ниско, за да е безопасно за птиците.

Още една дървена в Хафнарфьордур

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тъкмо се чудех няма ли котки в тази страна, че поставят къщите за птици толкова удобно за катерещи се хищници и видях исландска котка – дремеше мързеливо в същия двор.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Котките тук са много лениви, гальовни към непознати и почти всички, които видяхме бяха със звънчета на шията. Вероятно точно за да не тормозят пернатите.

Хранилка за птици с ветропоказател, предградие на Рейкявик

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Декорирана къщичка, Рейкявик

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В столицата архитектурата за хора и птици беше по-безинтересна и стандартна. Все пак откриваме една странно декорирана къщичка. Оказва се част от арт фестивала Undir Berum Himni (така де, на открито), пръснат из целия Рейкявик.

Птичия комплекс, Хверагерди

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Кръстих го така, защото на това ми заприлича това шарено убежище за птици близо до геотермалния парк в селцето.

В бяло и червено, Кефлавик

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Загледах се в градинските джуджета – ябълки и съм пропуснала да забележа къщичката на заден план. Отново в цветовете на голямата къща (бели стени, червен покрив, детайл с дървесен цвят). Тук хората обичат да вапцат всичко хармонично, дори когато става дума за няколко дъски и стара гофрирана ламарина.

***

Кратко пътеписче за юнското ни трамбоване из 4-те исландски града има тук.

6 thoughts on “Къщички за птици / Исландия”

 1. С тая антена – какво, пиле на грил ли се гласите да отгледате… или яйца по панагюрски? 🙂

 2. абе не им пречеше антената напролет да цвъкат по парапета 😀

  но както казах – мястото не е подходящо. Просто е далеч от котките ни, които хич не са лениви и си нямат звънчета 🙂

 3. сакън, ще настане продоволствена криза 🙂
  (нашите се оказа заработват прехрана и в чужди дворове, като ловци на мишки :))

 4. Ми не – антената на пречи – тя е пасивна – приемник – не излъчва. Проблема е, че е тераса и ако се излиза – няма как да е спокойна птичката. Аз бих я заковал по-горе – зад челаната дъска и гаранция ще имае поне лястовица. Трябва малко прайвъси все пак 🙂

  Отделно – цветовете са обикновено кафяво, червено и зелено – вижте снимките, които сами сте сложили – при вас с това бяло – не зная дали ще се засели нещо. Не е характерен цвят. Намацайте с кафяво – покрива макар и малко отровен си е зелен и го сложете далеч от трафика (балкона) и ще имате успех. Особено, ако жертвате един пакет памук и го сложите вътре 🙂

 5. Cyber/SAS антената е на метър разстояние и е врътната в друга посока. На снимката изглежда опасно близо в този кадър, но реално не е толкова зле, наистина.
  За терасата и на мен ми беше съмнението, но през зимата в онази част не ходим (освен да чистим антената), а миналата пролет по терасата си се разхождаха птички да кълват каквото сме им оставили, та… На челната дъска не смея нищо да закрепя, откакто падна и втория улук 😀

  Както и да е, направихме я (и ние в цветовете на къщата) и трябваше да я сложим някъде, а време за сложни конструкции тази есен няма. Ако нищо не се засели, напролет ще я преместим 🙂
  Памук ще жертвам, ако помага 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *