Ура! Имаме разрешение за строеж :)

Е… стигнахме най-сетне и до тук. С Прасунсен вече сме горди инвеститори. Почти 1 година след хрумването ни да имаме къща и 4 месеца след като поръчахме да ни изготвят проект, в петък се сдобихме със заветното листче хартия, което ни дава правото да строим двуетажна жилищна сграда V-та категория, РЗП=87 кв.м. или иначе казано – къщурката ни.

Благодарим на всички служители в община Своге, които бяха търпеливи, дружелюбни и услужливи спрямо нас. Не бях срещала такова чудо до сега 🙂

Проектът

не е нещо особено… по визия и разпределение – типичната вила за района. Най-вероятно по подобен на този проект са се строили стотици на конвейр. Но отговаря перфектно на нашите нужди като разпределение на жилищната площ, не надвишава с много квадратурата, която бяхме определили, а и предварителните проучвания сочат, че имаме шанс да се вместим в определените за строежа пари. Мисля, че ще се получи доста симпатично… нищо, че няма шанс да спечели някой архитектурна награда 😀

Къщата не е завъртяна на юг, както беше моето първоначално желание по 2 причини:

  1. Гледката. Фантастична е! Освен ако не построят 5 етажен блок на отсрещната улица, скоро няма да има какво да я запуши, а в тази част на квартала е разрешено само ниско строителство. В общи линии повечето прозорци и терасите са ориентирани към по-красивата част на двора и по-хубавата от улиците.
  2. Двата електрически стълба (единия в парцела, другия на границата му) не позволяват широк покрив на двуетажна сграда. Така завъртяна, сградата е на най-голямо разстояние от жиците… О, да, казаха ни, че можем да пуснем молба и да преместят и другия стълб извън парцела. Прекалено сложно ми се струва, по-лесно ми е да завъртим къщата преди да е построена 🙂
Етаж 1

Дневна (19,5 кв.м.), кухня, мини баня, антренценце и голяма тераса. Стълбище към горния етаж.

Все още нямам идея какво ще е разпределението в дневната… знам само, че там трябва да сместя своя кабинет, трапезария и някакъв кът за разплуване по дивани за четене /гледане на телевизия / слушане на музика и т.н. Стаята не е много голяма, така че ще се наложи да се откажа от конфекцията и да си проектирам мебелите 🙂

Етаж 2

Голяма спалня (15.5 кв.м.) и кабинет за Прасунсен (8.2 кв.м.). Втора мини баня и тераса.

Спалнята е прилична по размер, така че обзавеждането ще ми е по-лесно, отколкото в предишния вариант. Все пак скосените тавани задължават… пак ще чертая 🙂

Фасади

О, дървената облицовка на 2-ри етаж определено ще я изпълним 🙂 Поне нещо от мечтаната дървена къща да остане… а и ми се струва добра топлоизолация.

Какво съдържа един проект

  • Архитектурна
  • Конструкции
  • Трасировъчен план и вертикална планировка
  • ВиК
  • Ел инсталации
  • План за безопасност и здраве
  • Още нещо, според изискването на общината, главния архитект или просто според спецификата на проекта – примерно проект за топлоизолация.

Етапите

Хм, не знам доколко е полезна тази информация, но ако на някой му е за пръв път да строи къща (като на нас), особено извън населеното място, в което живее, може би ще е добре да знае, че нищо не става толкова бързо, колкото му се струва в началото.

Разбивката по време и пари е следната:

  • Срещи с човека, който ни движи проекта (и който надявам се ще ни стане технически ръководител на обекта) – 2 пъти, първо с мен, после и с двама ни с Прасун… обяснихме си какво искаме един на друг, платихме капаро на втората среща (малко повече от половината сума за проекта) – общо 10 дни.
  • Технологично време за изработване на проекта – месец и половина. На 19 ноември си получихме папките. Можеше и по-бързо, но ние също работим… 2 седмици ту ние отлагахме среща, ту проектанта, докато успеем да си стиковаме програмите.
  • Среща да си получим проекта и да доплатим остатъка.
  • Ходене за подаване на документи в общината (проект, копие от нотариален акт, оригиналната виза за проектиране, копие от предварителния договор с енергото и ВиК). Такса за разглеждане на документи – 50 лв.
  • Ходене да оставим и другите 2 комплекта папки в общината (понеже не знаехме, че трябва и не ги носихме с нас първия път), както и да се разписваме на сума ти места по тях, както и да платим следващите такси (Проекти за ПУП и изменения за ПУП – 100 лв + одобряване на инвестиционни проекти – 174 лв).
  • Технологично време за разглеждане на проекта на съвет. Това сигурно зависи от общината, в нашата съвет има на всеки 2-ри петък в месеца.
  • Получаване на известие и 2 седмици срок за обжалване. Там също се разписвахме двамата.
  • Получаване на разрешението за строеж след тези 2 седмици.
Та значи – започнахме на 3 октомври и получихме документа на 23 януари. Естествено успяхме да хванем и голямата почивка около коледните и новогодишни празници, но и без това не се канехме да строим през зимата. Всеко ходене от София до Своге във връзка с проекта ни изяжда по половин работен ден и на двамата, така че се стараехме да ги редуцираме до санитарен минимум.

Следващ етап

Е… това вече е ясно.
Търсим си строители.
Да са опитни, съвестни, да си обичат работата, да се радват на майсторлъка си, да не попиляват материалите, да ценят труда и на другите. Ние с Прасунсен гарантираме, че ще сме коректни, както сме били с всички преди тях. Обещаваме, че няма да сме капризни 🙂 Това, на което държим е, проектът да се изпълни точно, да получим оферта по етапи и точен разчет за изразходваните материали и труд.

57 thoughts on “Ура! Имаме разрешение за строеж :)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *