Компостерът

Компостерът е просто приспособление (корпус на дупки, без дъно, с капак и 4 вратички за лесно измъкване на компоста), с чиято помощ хранителни отпадъци от растителен произход, окосена трева, шума, отпадъци от плевене и подрязване се превръщат в градинска тор, без да загрозяват пейзажа в градината.

И понеже е просто, така и не разбрахме защо трябва да струва толкова скъпо и защо не се произвежда у нас, а се внася. Но преценихме, че имаме един тон неща за правене и до сглобяване на компостер собствена изработка няма да ни е в момента (а и нямаме подходящи материали), за това поръчахме 400 литровия модел от ЕкоКомпост и вече го пълним според инструкциите 🙂

17 thoughts on “Компостерът”

  1. добре де, каква му е философи’ята и защо не си го направя от дърво /саморъчно/

  2. Никакъв проблем нямаш да си го направиш саморъчно, от дъски или каквото там имаш. Трябва само да е без дъно, хубаво е да има капак и ако успееш да му направиш и такива плъзгащи се нагоре вратички (за да вадиш по-лесно готовия компост отдолу) вече имаш модел – лукс 🙂

    Философията е… място, дето да ти гният растителните отпадъци, без да ги разхърля вятъра и разни животни и без да смърди и да изглежда гадно. Това е, нищо повече.

    А ние не го направихме сами (поне първия), защото аз 1 месец се уча да шия завеси за скосени прозорци и калъфи за дунапренени тапицерии, Боби героично се бори с разкопаването на двора, имаме да разкараме камари боклуци покрай оградата (отвън и чужди) и вече имам пришки от лопатата… и 1 излишен ден, в който двамата да режем и чукаме, за да сглобим това чудо в момента нямаме.
    Но следващия ще си го правим сами, ако имаме нужда от друг де 🙂
    През зимата компостера се пълни бавно.

  3. мда, това вашто състояние ми е познато, аз така от месец слагам гипскартон на вилата…

  4. It?s actually a great and helpful piece of information. I am glad that you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *