Работно място в кухнята

Така се случи, че се разминахме с южното изложение. Заради едни стълбове и жици на ЧЕЗ се наложи да завъртим къщата и в момента прозорците на почти всички стаи гледат на запад (според компаса – югозапад, но заради планините отсреща слънцето се скрива по-рано и нито юга е като юг, нито запада – истински запад). Южно изложение имаме в кухнята – възможно най-неподходящото място. И да, можеше да върнем проекта за преработване, но понеже преди 3 години не го направихме, късно е да пускаме постове, започващи с “ако…” и да се ядосваме със задна дата.

Проблемът

През лятото в кухнята става много топло и хладилникът започва да се задъхва. Като решение за жегата (а и за студа) в кухнята, а и за целия долен етаж измъдрихме едни външни ролетни щори, които скоро чакаме да монтират.

По-голямата мъка ни е, че в дневната, която по план трябва да ми служи по 10-тина часа на ден за работен офис, слънце почти не влиза, а откакто нощем температурите започнаха да падат около и под нулата, в стаята сутрин е малко по-топло, отколкото в хладилника.

Първоначално, на етап проект, планът беше да се отопляваме с камина/печка с дърва и в този случай пряката връзка със стълбището на 2-ри етаж и огромния обем въздух в него не представляваше проблем – 6-8 kW камина можеше да затопля малката дневна, стълбището, коридора на 2 етаж и дори стаите – при отворени врати.

След като поживяхме 2 месеца тук, наблюдавахме цялата съседска суетня и хамалогия около доставката, рязането, цепенето, реденето на дърва, чистенето на пепелта и накрая направо си попитахме за мнение потърпевшите, се отказахме от идеята за камина, поне за тази зима.

Спасяваме положението с импровизации

Едно решение, което в момента не ни струва нищо – преместихме хладилника от кухнята в дневната и на негово място спретнахме набързо едно импровизирано работно място, което да ползвам в слънчевите дни. А и в много студени дни – все пак 6 кв. м. кухня се топли по-лесно и евтино от 20 кв.м. дневна и още толкова като обем стълбище и коридор.

  • Материали: Използвахме страниците на стар двукрилен гардероб, 6 метални планки и винтове за дърво. Освен плота и 2-те страници за крака, бюрцето има и една челна дъска отзад, без която се кандилка като пиян горски.
  • Време за работа: (на абсолютно начинаещи, които за сефте хващат ел. трион, никога нямат подходяща бургия за дупките и забравят да си заредят винтоверта) – около 3 часа.
  • Бюджет: около 5 лв (за винтове и планки, купени за някакви други неосъществени полици).

Бюрцето не стана красиво, нито е много умно измислено, но понеже така или иначе не беше ясно колко ще го ползвам и каква ще е икономията в сметката за ток накрая – за експеримента тази зима ще свърши работа.

Ако се окаже, че го ползвам често, ще метна чертежите на ъпгрейднатото му издание, заедно с тези на обзавеждането на дневната (включваща и хладилника) на дърводелеца, който прави спалнята и кухнята ни, за да придобие някакъв по-индустриален вид. Ако успея да измисля капак за монитора и пр. електроники, бюрото ще може да се ползва и като плот за рязане или масичка за бързо хапване.

А, да – оказа се, че да имаш хладилник в дневната е много удобно, но бирата свършва бързо 🙂

36 thoughts on “Работно място в кухнята”

  1. Мдам, а да бачкаш в кухнята, означава клавиатурата да е все в трохи, а личното тегло да тръгне нагоре 😉 Изпробвано лично :Р

  2. абе не знам, не съм забелязала да се сещам за храна там… обаче котарака започна застрашително да се закръгля, а около монитора се мяркат пръснати гранули 🙂

    Оня досадник, дето се мярка през стъклото… курдисам ли се в кухнята, пристига и ту на единия перваз, ту на другия. Наднича с такова любопитство, че очаквам до пролетта да почне да пише код 🙂

  3. Мдам… Кофти се е получило. Като гледам чертежа е трябвало точн оогледално да се получи – кухнята и терасата на мястото на дневната… Но станалото станало – както казвате… Относо камината някои размишления… Гледате около вас какво се слува – режат, цепят, мъкнат. Ами вие не сте от тяхната порода – за 6 лв + на кубик ще си ги получите с точния размер – е разбира се – трябва да си ги пренесете като се изсипе камиончето.

    Две неща. Да ти пукат дръвца вечер в камината – безценно. Лекия мирис на дърво и меката топлина – безценно. Да, ще трябва да метате дръвца в камината – но тя е на ет.1. – не е толкова хамалогия – колкото за “чистенето” – докато си пиеш сутрин кафето – слагаш металната кофа под камината – има си ръчка – един два пъти – и който излиза навън през деня – в контейнера. Не е трудоемко чак толкова… Но сближава 😉 +1 за камината.

  4. Мда, точно огледално… интересното е, че като се сетихме ние, че така е трябвало и всички по трасето назад се плеснаха по главите 🙂 Та като казвам, че изборът на екипът архитект-проектанти е важен… слушайте, изпитано е на собствен гръб 🙂

    Другото е, че за мен, като бургазлийка, южното изложение е останало като някакво проклятие… детската ни стая беше с прозорци на юг и през лятото си беше кошмар.
    Обаче тук имаме 6 месеца отоплителен сезон, в добрия случай 🙂

    За камината – мястото ни е малко. Вярно, че в момента стаята е почти необзаведена и не е трудно да й се намери място, просто ще ми заема една от малкото стени, на които мога да разположа работен кът.

  5. Тим, точно по това сме се запалили от няколко дни 🙂
    Чудим се дали да не се пробваме да спретнем една опитна постановка с боядисани поцинковани тръби (че наистина е студено за газирани напитки вече и трудно ще ги съберем) и да направим малко замервания…

    Но дупченето на къщата ще е напролет :))

  6. Не ми се сърдете! Мизерна работа. Същите тия комшии дето са нагъчкани до вас отдавна са изпратили децата си да се мушат в околософийските панелки и кимизарници. Вие пък, обратно, сте избрали ареала на несретниците, извън магията “Люлин” и “Младост”; балкан, въздух…
    Друго е Гала от Град Плевен (Гълъбинка от село) да покори Лозенец и да приема само VIP-членове на различни лобита.
    Аз също реших да живея далеч от софия и си купих къща.

  7. Признавам си че до сега не бях попадала на подобна статия, където целта е да се направи работно място в кухнята.Не е особено тихо и пркатично, но пък ако няма къде другаде.Може би зависи от работата,която се върши, ако позволява и странична дейност докато се работи, така поне ще имате време и да сготвите нещо или просто да се протегнете до хладилника. Снимките са красиви.Мястото на лаптова е добро,макар и малко, изглежда удобно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *