Как да си спестим 3% от комисионната

Или няколко от съветите на Blake в clubs.dir.bg как да купувате или продавате имот с минимум рискове, такси и комисионни.

(Материалът е копиран от темата с разрешението на автора. “Живот отвъд Околомръсното” ви съветва, за да е пълно забавлението и информацията, да прочетете цялата полемика от оригиналния линк 😀 )

При продажба на имот

  1. Пуснете си обявата сами. Ако не можете – платете 10-20 лева на някой, който може. Със сигурност ще ви излезе по-евтино, отколкото да оставите тази работа на агенция за недвижими имоти. 
  2. Естествено, че веднага ще ви се наобадят поне 10 агенции, не се съгласявайте да ви предлагат имота, защото така според тях автоматично им ставате клиенти, т.е. дължите комисиона. 
  3. Ако все пак агенция настоява да ви предлага имота, дебело подчертайте, че може да го направи САМО И ЕДИНСТВЕНО, ако не ви иска комисиона. 
  4. Не се връзвайте на примамки от сорта “Имам реални клиенти”, “Веднага ще ви го продам” и т.н. Това са брокерски празнодумия, целящи да ви склонят да им станете клиенти, т.е. да ви вземат парите. 
  5. Ако сте ориентирани в пазара – не се поддавайте на предложенията за цена, предлагани от брокери. Рискувате имота ви да бъде обявен на непродаваеми цени. Ако не сте ориентирани – прегледайте обявите за подобни имоти и преценете за колко можете да предложите вашия. Бъдете реалисти. 
  6. Ако все пак устоите на напъна и се опазите от агенции, при сключване на евентуална сделка ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си наемете адвокат, работещ в сферата на недвижимите имоти. Със сигурност ще познава законите по-добре от произволен брокер. Адвоката го избирайте ВИЕ, а не купувача, щото може да ви хлъзнат. 

При покупка

  1. Ако имота се предлага от агенция (което е поне в 99% от случаите) и имота си го намерите вие (в смисъл видели сте обява от сайт, вестник, списание и т.н.), опитайте се да договорите нулева или минимална комисиона от ваша страна – все пак работата по търсенето сте я свършили вие и тя в никакъв случай не струва няколко хиляди евро. 
  2. Ако склоните да работите с агенция, внимавайте какъв договор ще ви предложат за подписване – обикновено искат да сключат ексклузивен договор, т.е. те да бъдат единствената агенция, която да ви търси имоти. Сами разбирате, че това сериозно ограничава избора ви от имоти, защото ще ви бъдат предлагани предимно такива, от които брокерът ще вземе комисиона И от другата страна. Освен това, по-наглите агенции предлагат дори и клаузи, че дори и сам да си намерите имот през времето на договора, пак им дължите комисиона. НИКАКВИ ПОДОБНИ РАБОТИ НЕ ПОДПИСВАЙТЕ!!! 
  3. Ако все пак подпишете договор, внимавайте за уловки и глупости, залегнали в договора. Поинтересувайте се какви гаранции за успешното приключване на сделката дава агенцията и какви отговорности носи в случай, че предоставените от агенцията документи (за които всъщност уж ви искат пари) всъщност се окажат грешни/неистински/непълни и т.н., което би довело до разваляне на сделката в по-късен етап. Подсигурете се, че няма да бъдете зарязани от агенцията още на предварителен договор. 
  4. В случай, че не желатете да работите с агенции (правилния избор!) – обезателно си вземете адвокат (естествено разбиращ от НИ) за приключване на сделката. 
  5. Ако се хванете с агенция, а не желаете да давате грешни пари, след огледа се постарайте да откриете координати на собственика, за да осъществите контакт с него. Удобни начини са например срещи със съседи, посещения в по-късен час (ако собственика живее в имота) и други. Вариант е и да си приготвите нещо като визитки с ваши координати и кратък текст от сорта “обадете ми се ако се интересувате от сделка”, които можете да пуснете незабелязано някъде (където собственика ще ги намери) из апартамента, който сте си харесали. Освен всичко друго, добре е да поговорите със съседите за някои подробности около блока/входа – възможно е имота да има проблематични съседи (алкохолици, луди, отглеждащи десетки животни в апартамента си, клошари, наркомани, такива, които не си плащат сметките с години и т.н.). 
  6. В случай, че си търсите ново строителство, най-голямата грешка е да се свържете с агенция – е тогава всичките пари, които ще вземе агенцията, отиват нахалост, защото дефекто агенцията само ще ви заведе на оглед и ще ви свърже със строителя. Вместо да се обаждате на агенции, просто обиколете квартала, където търсите имот, на всеки обект има табела с информация кой е строителя, инвеститора и т.н., координати за връзка, както и друга информация за обекта, от сорта кога се очаква завършване и т.н. Добре е също така след като си харесате обект, да потърсите информация за строителя в Интернет – обикновено по форуми и сайтове има достатъчно информация за некоректните фирми, както и за “залежали” с години обекти. 
    (Тук малка скоба от личен опит: на мен лично няколко различни агенции са ми предлагали строежи, които са особено проблематични, отдавна зарязани, такива, които много трудно или никак не могат да бъдат завършени и др.; чувал съм от тях какви ли не истории, най-цветущата беше “Другата седмица идват от фирма “Василка” да почистят обекта и вземат Акт 16 – тази приказка ми я разправяха 2003 година, а въпросният обект все още няма Акт 16 и скоро няма и да има, щото все още няма вода и канализация до него). Ако си имате и адвокат, занимаващ се с НИ, потърсете и от него някаква информация – все пак не сте първия, който се интересува от имоти, и вероятността адвоката да знае доста за съответния обект (ако е проблематичен), е доста голяма. 
  7. Ако си харесате имот и се свържете със строителя, пазарете се за цената – особено в момента строителите са склонни на големи намаления, защото имоти дал Господ, а клиентите са кът. 
  8. Ако ще работите с банка – това ще внесе допълнителна сигурност в сделката – обикновено банките доста добре проверяват за какво си дават парите, и ще ви откажат заема, ако има нещо нередно с имота. Разбира се, брокерите твърдят обратното (че на банките не им пука за вас и имота, който си купувате с техния заем), но това са абсолютни глупости. Особено напоследък. 
И последно – никога, ама НИКОГА не се доверявайте на това, което ви говорят брокерите от АНИ – техния интерес се заключава до това да си вземат парите от комисиона (от едината или от двете страни), така че забравете, че защитават интереса ви. Освен това, с малко повече срещи с тях ще се убедите сами какви приказки, фантасмагории и врели-некипели са в състояние да сътворят, само и само да ви склонят да купите даден имот.     

Всъщност, сега ще видите реакцията и на самите брокери в отговор на моите писания. 

Успех и Умната!!! Парите са си ваши, но са много и трябва да бъдете внимателни при подобен род сделки. И помнете – един добър адвокат ще ви бъде в пъти по-евтин от една агенция, а също така и ще бъдете в пъти по-сигурни…

(Край на цитата и благодаря на Blake за систематизираната информация. В общи линии и нашите наблюдения от периода,  в който търсехме апартамент, са подобни… е, имаше 1 изключение – на едно обаждане за допълнителна информация за апартамент в Толстой брокерката, която се занимаваше с него я нямаше, а колегата й направо ни посъветва да не се занимаваме с въпросния имот – неподдържана сграда от 50-те с кофти съседи. При покупка / продажба на парцел има други особености, но това е и тема на друг разговор 🙂 )

47 thoughts on “Как да си спестим 3% от комисионната”

  1. Подкрепям!
    Едно допълнение:
    Голям принос в сегашната криза в имотния бизнес имат посредниците. Преди няколко години те по всякакви начини надуваха цените. Интересният скок от 500-1000% за 6-7 години го осъществиха те, разбира се подпомогнати от нарастването на предлагане на кредити от банките.

  2. Ами комисионната, която получават е % от сделката… логично да имат интерес от високи цени без промяна на количеството и качество труд.

  3. Обожавам такива неща 🙂 Сам да си продам имота, сам да си сменя дограмата, сам да си направя ремонта, сам да си оправя компютъра, сам да си ремонтирам колата, сам да си направя всичко! ВСИЧКО! Защото всичките са СВИНЕ, нали така? Тц-тц-тц.

  4. Симеон, ако брокерите вършеха някаква смислена работа, нямаше да публикуваме съвети за заобикалянето им. Съвсем просто е.

  5. Ами ако този, дето ще ми оправя компютъра, всички проблеми ги “оправя” с чук по ламарината – да, определено предпочитам сама да си го оправя, от това със сигурност разбирам 🙂

    Нямам против брокерската професия, тя е нужна.
    Обаче…

    – нямам нужда от брокер, който не си е направил труда да отиде да огледа имота и ми чете това, което е написано на обявата в имоти.нет. Мерси, аз също мога да чета… нали от тази обява съм взела телефона му. А в тази обява не пише почти нищо, нали за това му звъня.

    – нямам нужда от брокер, който знае по-малко подробности за имота, който ще купувам, от мен. Стигало се е дотам, че когато се откажем от даден имот, да предлагам всички снимки, които съм му правила (на околността също) на брокерката, а тя да ми отказва с думите: “Е то като го видят на снимка какво дере е, кой ще се навие да дойде на оглед тук?”

    – нямам нужда от брокер, който да не знае дори точната цена на имота и на всяко обаждане да ми говори небивалици…

    – нямам нужда и от такъв, на който като му кажа да ме води на оглед на парцели с ток, вода и регулация на път до 20000 евро, да ми показва такива с ток на 1 км, вода от бунар и цена 40000 евро… просто защото имам адски много излишно време за губене.

    В общи линии нямам нужда от самозани некадърници, без значение в коя професия са. Парцела си го купихме с помощта на брокери и сме доволни… само че хората бяха подготвени за всичките ни въпроси, претенции и изисквания (а те не бяха никак малко), освен това помагаха с информация и дълго след като си бяха получили комисионната. Споменала съм ги с добро в този блог, както и името на агенцията им.
    Гарантирано ще спомена и всички останали, от които съм доволна – проектанти, строители и т.н. – когато му дойде реда.

    Но за дългия списък малоумници преди това нямам време и нерви… то си има и термин за това – “креватен брокер”. От тези, дето принципа “ден година храни” им е мото в живота.

  6. @Прасунсен (това от Прасе ли идва), ти измисли топлата вода бе момче. В цял свят им брокери на НИ, само в България не може да има. Щото Българина е тарикат, все гледа да те преместне…

  7. Мишо, по света брокерите са различни, изпълняват професията брокер, т.е. този който валидира сделката. Носят включително и отговорност за информацията.
    В България те са чисти посредници, взимат пари без да плащат данъци, изкривяват информацията и губят времето на клиентите. Има изключения, които само потвърждават това правило.

  8. Мишо, ти по-смислена дуплика не можа ли да измъдриш? 🙂
    Естествено, че никът Прасунсен произхожда от Прасе… от какво друго, от Амундсен ли да идва? 😛

    Иначе си много прав за едно… българинът е тарикат и все гледа да те преметне – когато е за работа, никакъв го няма, но дойде ли време да си получи парите, е пръв на опашката.

    Има и други професии, които все още са на почит в някои части на света. Писар например. Една уважавана и престижна професия в миналото… и дълбоко ненужна за 80% от населението на тази страна днес.

  9. Мислех, че така се казва човека де.. 🙂

    Щом по целия свят има брокери на НИ, значи и у нас трябва да има. Все пак не сме най-пропадналата страна на света!

  10. Мишо…След месец задължително пак ще си имам работа с “брокери”.Нямам как да ме пропуснат в обявите.От сега залагам…10 мин след като отвори сергията за вестници,първия паразит ще е вече на телефона-нищо,че задължително ще напиша “само за частни лица” в обявата.
    Следващата задължителна среща-април (ако всичко върви по план и не се забавят нещата…ако не…по-късно).
    Миналия път си бях набелязал една особено нагла лелка,която звънеше все към девет и половина-десет и на няколко пъти се опитваше с тежък менторски тон да ми обяснява как аз грам представа си нямам от имоти,как по никакъв начин няма да успея сам да сключа сделка,как нищо не разбирам и колко потресаващо тъп съм,задето се отказвам от безценните и услуги-които тя от чисто състрадание и грижа за ближния е готова да предостави на само-сега-само-за-мен-единствено и изключително,на цена колкото 3-4 средни заплати (според статистиката на НСИ).
    Ай сиктир с тия “брокери” и “професионалисти”.Това е поведение и манталитет на просяк,не на търговец.Обявата стоя три дни,а ми се лепнаха 4 такива паразита.

  11. Определението “паразити” е доста точно. Трябва да го използвам в един инфектиран форум 🙂

  12. …то сега ми е смешно понякога като се сетя,ама всъщност си е жива трагедия.Прави сметка какво нагло и самодоволно същество трябва да си,за да звъниш на някого N пъти по телефона…само и само за да му обясниш колко е тъп,бездарен и ограничен задето не иска да ти ползва услугите.
    Някакъв пък беше ходил там,питал съседите,разпитвал…някак си се добрал до телефона на майка ми.Беше особено ценен екземпляр,защото и беше обяснявал как в БГ имало ЗАКОН,според който не можеш да склчюаваш никакви сделки с имоти без агенция.Задължително било-продажба,наем…все с агенция трябвало.Те имали лицензи от държавата и за това хората нямали право нито да продават,нито да отдават под наем без тях.Задължително било и толкова.

    ОК,има изключения и сред брокерите.Не всичко е черни овце.Ама като гледам какви са отзивите за брокерите като цяло в нета…малцина са тия,дето са попадали на такова изключение…

  13. Много ясно, че няма да плащам на агенции.
    3 от мен, като купувач и още 3 от продавача.
    За имот който струва 100 000, получават 6 000 за какво?
    Има сайтове, които са само за обяви директно от собствениците – там е истината. Например bezposrednik.net

  14. Не всички брокери са еднакви, но донякъде и собствениците на имоти ги правят на ‘маймуни’ подават грешна информация или сменят цените на имота по 5 пъти.Имам случаи, когато ми се е налагало да обяснявам на клиенти по 20 пъти, защо собственика си е сменил цената или я сменя при реален интерес на имота.Или караш клиенти и ги виждаш как видимо се опитват да те прескочат .Както има собственици, които не са сигурни какво искат!!!И ние имаме разходи и нерви ….както при другите професии има черни овце така и при нашата професия има !!!Не сме идеални, но понякога ти писва да те правят на ‘маймуна’ .

  15. Проблемът не ми е цената която плащам. Обичам да давам пари за нещо което получавам. Но и колеги и колежки и на брокера и мои – да ме уверяват че нямам друг избор. Защото те вече са се погрижили за това. И дали при тях, дали при друг – все ще си дам половината наем/3% от цената на имота. Та по добре да било да съм се навел по рано. ММММ мерси, все ще намеря начини 🙂

  16. е то ако посредника (т.е. брокера в случая) не ти спестява време и пари, по-добре да комуникираш директно с продавача.

    Няма как и продавачът и купувачът да ползват услугите на един и същ брокер и да са доволни и двете страни – това е все едно страните в съдебен спор да ползват един и същ адвокат. А у нас това е масовата практика.

  17. По-добре е просто да се обърнем към препоръчана и читава фирма, от колкото да се опитваме да вършим работа , която не е в компетенцията ни.Ако всички започнат да се лекуват сами и да не ползват услугите на лекар какво ще се случи? Има си професии за всичко и не всички фирми за недвижими имоти са ялови!

  18. @Десислава
    “Компетентните” специалисти за малко да ни продадат парцел, върху който нямаме право да строим, защото отдолу минават комуникации, тръбопроводи и т.н.
    Имахме страхотен късмет да си харесаме най-много друг парцел, собственост на техен много близък роднина. Естествено, комисионната си я платихме, но поне за разните “дреболии” откъм статуса на канализацията и т.н. можеха да ни предупредят. Най-малкото да не им е неудобно, когато се срещаме по улицата.

    И това бяха най-читавите брокери. Нали се сещаш какви са останалите?

    За мен това е безсмислена професия в днешно време. Има интернет, има адвокати, можеш да си наемеш и строителен инженер да огледа документацията и обекта на място. В пъти по-смислено от тъпа леля без образование, но с претенции да ти прибере парите.

  19. Да няма нужда от професионалисти, аз вече и зъбите сам си правя………

  20. Ами за разлика от другите държави тук не се учи за брокер. От който нищо не става и е нахален става брокер. За сравнение ще дам Щатите, където трябва да положиш изпити и тогава можеш да се изявяваш като брокер. А при нас те не могат да четат правилно документи, но ще ми “зашитават” интересите ?!

  21. Смисъла на текста е – “ако сте продавач – как да прецакате купувача и брокера , а ако сте купувч как да прецакате брокера ,строителя и продавача” . Разбрах и друго, единствено че е писан от стиснат педераст който не обича да плаща и се пазари на всяка цена използвайки труда на всеки безвъзмездно . Такъв тип хора смятат ,че всеки им е длъжен . За теб има решение купуваш си вестничето или тръгваш от врата на врата да звъниш .

  22. Много хубава и полезна статия. Доста хора се плашат излишно от непознатото и чупят грешни пари. Любимото ми е, как сравняват посредник с доктор – гнусни типове.

  23. Аз мога да дам пример за брокер във Франция, от момента на показването да имота, оформянето на всички документи, проверки, връзки с ел, вик, през наемането и до връщане на ключовете и депозитите за наем (примера е за наем) брокера е връзката между собственик и наемател през цялото време. Той води цялата комуникация и следи дали всичко е законосъобразно и дали се спазва договора. Нашите “брокери” са прости развеждачи, без които спокойно може всеки да си отиде на място и да си види имота, напълно безполезни.

  24. Преди години когато търсех къща или парцел около София имах основното изискване да е достъпно с кола и то по всяко време на година, т.е да има асфалтов път и да е в населено място. Толкова брокери ме водиха по какви ли не чукари и кози пътечки, че една от тях простя я зарязах в един от чукарите над Железница, като според нея имаше целогодишен достъп и градски транспорт, казах й да си го ползва и да се прибере. Ходенето до прословутата къща ни отне около 15 минути сред храсталаци, преди това 30 минути по черен път…е това са българските брокери

  25. Доста време чаках да обявят двустаен апартамент за продан в един комплекс,който много добре познавам и преди три месеца обявиха и го купих от собственик. За същият апартамент ме уведоми по телефона един брокер, с който бях говорила преди това ,че търся апартамент в същия комплекс и ми изпрати снимки на електронната поща .След три дни собственичката също обяви сама апартамента в хомс бг. Свързах се със нея , направихме оглед и подписахме предварителен договор и преди 2 месеца купихме апартамента .С брокера нямам сключен договор и не съм ходила на оглед.Сега след 2 месеца ми се обади по телефона и ме заплашва ,че ще ме съди защо съм го прескочила . Каква вина имам аз ,че те не са се разбрали ,тя да не пуска обявата в хомс бг Собственичката има право сама да разполага с имота си. Сега аз съм виновна заради тяхното не уточняване и брокера се опитва да ме манипулира ,изнудва и заплашва със съд и ми нарежда да отида в офиса му в противен случай ,ще се срещнем в съда, имал достатъчно доказателства . Ако собственичка не беше обявила апартамента аз волю неволю щях на ползвам услугата на брокера . Всеки гледа по изгодния начин на сделката.

  26. Кажете му ок, никакви доказателства които биха били достатъчни за дело не може да има , след като нямате договор. Вие може да го съдите да това че е влизал в регистъра без да имате договор, и ви е ровил в данните, което няма как да го е направил по законен начин, а примерно с приятел или познат. Аман от нахални брокери.

    Ето и от мен един съвет как да ги заобиколите когато са с протокол огледите – отидете с приятел/ка, нека впишат нейното име в протокола, дори може да си остави личните данни. След като видите къде е апартамента, вариантите са много. В най-сложните ситуации, когато е стабилна агенция, най- добре пратете друг човек, а вие отидете в друг ден или след огледа да търсите собственика. Много брокери биха нарекли това цигания, всъщност тяхната работа е, а това е само начин да се защитим от тях.
    В това няма нищо лошо, да отидете след няколко дни и да говорите директно със собственика, все едно случайно сте разбрали или някой от хората които са били на оглед се е отказал, но ви е препоръчал на Вас апартамента. В такъв случай можете много лесно да направите коментар на цената – 2-3 процента, които би дал собственика на брокерчетата.

  27. След като цяла седмица развеждаме брокерката от агенцията до парцел извън града, до съвети, до кметове и агенции по вписвания, за да провери имота и си плащаме всичките такси,НО… имота не може да бъде парцелиран и сделката явно няма да се състои, ДЪЛЖА ЛИ ПАРИ НА АГЕНЦИЯТА, като нямам нито договори с тях, аз си намерих имота и веднъж не отиде да си оглежда или разговаря със собственика с нейния автомобил?

  28. До разбирача Марин: няма как раздуването на цените на имотите преди кризата да бъде предизвикано от брокерите – това е неконтролируем пазар, освен това съм била свидетел как брокери убеждават собственици да не искат толкова висока цена, но продавачите се страхуват да не се минат. Второ – ако говорим как е в чужбина, Марине, знаете ли, че там брокерът ти предлага (на търсещия) точно 3 имота и трябва да избереш от тях, а не като тук клиентите да разхождат брокерите с месеци, на десетки оферти и накрая и едно благодаря няма! Минавало ли Ви е през ума, че това струва пари, труд, време, а тия фирми трябва да съществуват от нещо – да не говорим за хората, чийто труд никой не уважава?

  29. Вземете си адвокат, който е правил такива сделки, ама тия адвокати взимат проценти като брокери, но няма да ви играят по свирката да ви разхождат по безброй огледи, когато ви кефне в извънработно време, а само ще ви разгледат документите (което може да направи всеки нотариус безплатно), ще попълнят готов договор, а дори няма да ви направят нужните проверки, ама нали е адвокат – плащайте! А на компетентния автор мога да кажа само, че умният човек проучва агенциите и отива при проверени вече, но не се опитва да ги прескача, защото може накрая да се окаже така ожилен, че да не знае на кого да си го изкара. Продължавайте да слушате глупости!

  30. Пожелавам на всички измамници, които прескачат брокери, завели ги в имота, който впоследствие са избрали, да бъдат мамени на свой ред, да работят и да имат разходи без да им плащат, да се разболеят те или близките им хора и да дадат в пъти повече пари за лекарства, да бъдат преследвани от закона или дори от биячи. Това заслужавате. Не съобраpявате ли, че брокерът e направил разходи на труд, време и сили, че е вложил компетентност и умения, за които е плащал висока цена, че е работил ненормирано, при минус 15 градуса, при плюс 40 градуса, че човек, който се нуждае от пари за труда си, че се грижи за семейство, за деца, че дължи на свой ред плащания къде ли не, че професията е рискова, с несигурен доход точно заради нелоялни клиенти и колеги. Големите сделки не стават през ден. Обикновено брокерът сам трябва да се осигурява, да финансира времето, когато е в отпуск или в болнични. Кой е длъжен да работи за вас без пари? Нямате никаква съвест, нали? Мислите, че имате право на безплатни роби. За горната публикация в някои държави биха ви осъдили. Това е просто неморално и незаконно, на всичко отгоре подстрекавате и учите други как се прави. Това няма да ви очисти, ако сте повече омърсените. В чужбина комисионите на брокерите са дори по-високи, но там хората са повече хора. Като са в повече парите, защо не станете брокери самите вие?!

  31. “да се разболеят те или близките им хора и да дадат в пъти повече пари за лекарства”

    Латинке, пиле, да ти се връща. Така ли ви учат в RE/MAX Bulgaria?

  32. Пиша от свое име, не от нечие друго. За разлика от вас, защото не сте си написал името. Нека да ми се връща, ако съм крала и мамила. Не съм против. Ако съм работила честно, очаквам да получа заплащане.

  33. Не съм пиле и не работя в RE/MAX. Предполагам, вие сте съгласен да работите на некоректни хора даром?

  34. За Крумовите закони:

    …Същите българи унищожили аварите. Попита Крем (Крум) аварските пленници: “От какво, мислите, че загина началникът (архонтът) ви и всичкият народ?” И те отговорили: “От това, че се умножиха взаимните обвинения, загинаха по-храбрите и по-умните; после несправедливите и крадците станаха съучастници със съдиите; после от пиянството, защото, като се умножи виното, всички станаха пияници; после – от подкупничеството; после – от търговията, защото всички като станаха търговци, взаимно се мамеха. И наистина погибел произлезе от това”.
    А като чу това, той [Крум] свика всички българи, и заповяда, като законоположи:
    Ако някой обвини (набеди) някого, предварително да се не слуша, но вързан да се разпита. И ако се намери, че той е бедил и лъгал, да се убие.
    Нито се допуща да се дава на крадящия храна. И ако някой се осмели на това, да се конфискува [имотът му]. И на крадящия да се строшат свирките [на краката].
    А всичките лозя да се изкоренят – заповяда.
    И на всеки просещ да не се дава просто (безразборно), а според потребата му, за да не би пак същият да проси. Който пък не върши това да се конфискува [имотът му].

  35. Г-жо Асенова, обидите и проклятията които изсипахте са фактор, който показва какво ви е нивото, излишно беше да описвате толкова подробно. Брокерите в момента не заслужават пари, освен в случаите, когато имат ексклузивни права.

    Това, че вие крадете снимки от обявите също е незаконно и в друга държава биха могли да ви осъдят. Както и за нелегална търговска дейност, укриване на данъци и осигуровки.

    Вие искате двоен стандарт.

    За това че търсите далавера, напомняте хората които участват в лотарии и други – това си е ваш риск, никой не е длъжен да плаща за нещо което му е излишно.

    Работете само със сделки, където хората са преценили, че имат нужда от брокер, обаче желаещите са съвсем малко, помислете си защо.

  36. Има брокери и брокери. Категорично против фалшивите обяви съм. Ако зависи от мен, ще има напълно прозрачен закон, всяка сделка задължително ще минава през лицензиран посредник, едностранно представителство, задължителни данъци и по-ниски комисиони. Какво ви се иска, да благословя тези, които са се възползвали от труда ми, не са си платили, ощетили са ни, били сме затруднени заради това и накрая да се зарадвам, че съм попаднала на такива чудесни крадци и лъжци?! Вие не си пишете имената, не че са ми притрябвали… И не че ме интересува мнението ви… Достатъчно съм видяла и разбрала.

  37. Abe hvanete si za broker nekoi hitrest ot Home2u. E na te sega I apartamenti izkupuvat – na PAZARNI CENI – naprimer ako e 15000E imota shte vi go kupiat pazarno za 100000E. Gouem smeh. Brokerite sa izmamnici – pazete se ot tyah, osven ogleda, ogledaite dobre imota za techove ili problem I raiona – moje da ima murgavi sumnitelni subekti za koito brokera premulchava dori I da go pitate, ili shumni podpiivashti susedi. Polzvaite advokat, ne broker! Nai-dobre se svurvaite direkrno – prodavach I ku[uvach, utochnete si interesite, I ako subpadat – proverka s advokat I sdelka – spesteni 3% I nervi.

  38. Здравейте отново, искам да потвърдя за Home2уou, пълни боклуци които се възползват от незнанието на някои хора.
    Купувайки апартамента те ви намират стотици недостатъци, които после скриват от купувчите. Разбира се, всички брокери го правят, но тези като са вкарали пари, естествено че са в пъти по нагли и безочливи.
    По същия начин действат и фирмите за управление на имоти под наем. Целта им е да изклатят максимално наемателя, а после да прикрият максимално пред наемодателя. Разликата им остава в джоба, не си мислете че работят за 10% от наема както пише на сайта им.

  39. ай добрият вариант е да изпратиш твой познат да разгледа с брокери обектите, няма да отнеме много време 2-3 ще иде да разгледа и това е, след това ти казва какво се предлага и къде, после отиваш и търсиш собственика там където смяташ че те устройва, разпитай съседи за телефон не е нещо сложно, в краен случай ако не можеш да ги откриеш пъхни под вратата бележка с твоя телефон и пиши че се интересуваш от покупка и това е….Ако е строеж търсиш строителя, лесно ще го намериш, но не те съветвам да купуваш от строител ако няма акт 16, изчакай да си извади и тогава, когато си намериш имот го провери за тежести, ако ти не знаеш как питай някой който знае, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си избери нотариус, не се съгласявай да ходиш при нотариус посочен от продавача, може да играят комбина, изискай от нотариуса да провери за тежести, искай да влезе в системата и да провери, не казвай че вече си проверила, ако си много несигурна води и адвокат при нотариуса, ще ти излезе 100 лева и това е……ако пък направиш глупостта да ползваш брокер имай предвид че 90% от тях са неуки, освен това те нямат законово право да извършват каквито и да било проверки по имота, ако не ми вярваш поискай да ти покажат диплома за висше и всичко ще ти се изясни, и ти пак трябва да минеш по горния път, разбира се ще трябва да почерпиш сериозно приятелят който се е разхождал да гледа имотите, най вероятно са го накарали да подпише и договор че ако купува имот им дължи комисионна, но това не е проблем щото той няма да купува…………………….ще си спестиш много пари

  40. Обновление 2021 г. Съда отсвирва протоколите за оглед, трябва договор за поръчка, в който да е указано за какво евентуално се дължат пари. Сключен поотделно и с продавача и с купувача. Всичко останало не носи победа в съда.

  41. LEVIS4D : Sumber Paling dipercaya Info Sepak Bola

    Levis4d News: Sepak bola sebagai satu diantara olahraga sangat populer di dunia,
    dengan juta-an pencinta yang setia meng ikuti kemajuan serta informasi
    terakhir tentang dunia sepak bola. Tetapi, di zaman digital
    seperti saat ini, cari sumber informasi yang bisa dipercaya dan on time jadi pekerjaan yang menentang.
    Ini kenapa kehadiran LEVIS4D untuk sumber paling dipercaya informasi sepak
    bola jadi penting.

    Perihal LEVIS4D
    LEVIS4D ialah basis informasi sepak bola yang sediakan info terkini serta paling dipercaya perihal dunia sepak bola.
    Dengan team reporter yang berdedikasi dan jaringan peliput yang luas, LEVIS4D pastikan banyak pemakai memperoleh kabar terakhir langsung dari sumber yang bisa diyakini.

    Mengapa Memutuskan LEVIS4D?
    LEVIS4D jadi opsi inti untuk beberapa fans sepak bola sebab keunggulan serta kecepatan saat menyediakan data.
    Ketimbang dengan sumber informasi yang lain, LEVIS4D sudah dapat dibuktikan memberinya informasi yang
    presisi serta paling dipercaya pada waktu yang sangatlah singkat.

    Kelompok Informasi Sepak Bola di LEVIS4D
    LEVIS4D menjajakan pelbagai category informasi sepak bola, mulai dengan hasil
    kompetisi, transfer pemain, sampai info terbaru mengenai klub-klub pujaan pemakai.
    Pemakai bisa secara gampang mengatasi lewat beberapa kelompok ini buat mendapat
    data yang mereka perlukan.

    Kelebihan LEVIS4D diperbandingkan Sumber Informasi Yang lain
    Satu diantaranya keunggulan pokok LEVIS4D yakni kualitas kabar yang stabil dan keanekaan obyek
    yang dicakup. Diperbandingkan dengan sumber informasi
    yang lain kemungkinan cuma focus di beberapa
    klub atau liga tertentu, LEVIS4D memberikan kabar dari pelosok dunia sepak bola.

    Keutamaan Info Dapat dipercaya pada Dunia Sepak Bola
    Info yang tidak presisi atau mungkin tidak cocok bisa punyai imbas yang serius pada dunia sepak bola.
    Karena itu, penting untuk banyak fans untuk memperoleh informasi
    dari sumber yang dapat dipercaya seperti LEVIS4D.

    Trend Terakhir dalam Informasi Sepak Bola
    LEVIS4D terus meng ikuti mode teranyar pada dunia sepak bola dan menyampaikan kabarnya pada banyak pemakai dengan tepat serta cepat.
    Hasil dari laga sampai gossip transfer, pemakai bisa memercayakan LEVIS4D untuk selalu
    up-date secara info paling baru.

    Pengalaman Pemakai di LEVIS4D
    Pemakai LEVIS4D sangatlah suka dengan pengalaman mereka memanfaatkan basis ini.

    Mereka menilai kecepatan dalam penyampaian data dan kualitas
    informasi yang dihidangkan oleh LEVIS4D.

    Spek-Fitur Teratas di LEVIS4D
    LEVIS4D miliki pelbagai spesifikasi favorit yang memilahnya dari
    basis kabar sepak bola yang lain. Beberapa feature seperti
    pemberitahuan langsung dan kebolehan buat membuat info sesuai sama
    opsi pemakai bikin pengalaman memanfaatkan LEVIS4D bertambah lebih baik.

    Teknik Membuka LEVIS4D
    Buat terhubung LEVIS4D, pemakai bisa datang website mereka atau mendownload terapan mobile sah LEVIS4D.

    Dengan terapan mobile, pemakai bisa secara ringan terhubung
    info sepak bola di mana saja serta kapan juga
    mereka ingin.

    Trick Conten di LEVIS4D
    LEVIS4D punya pendekatan yang unik di dalam menulis info sepak bola.
    Mereka bukan sekedar berikan sejumlah bukti yang
    kering, dan juga membungkusnya yang menarik dan melipur buat beberapa pengagum sepak bola.

    Peranan Komune di LEVIS4D
    Populasi pemakai dan kontribusi permainkan peranan penting pada kemajuan LEVIS4D.

    Dengan share informasi dan dialog yang produktif, populasi LEVIS4D semakin tumbuh dan jadi area yang nyaman buat banyak fans sepak bola.

    Pandangan Periode Depan LEVIS4D
    LEVIS4D terus berupaya untuk menaikkan pelayanan mereka dan mendatangkan pembaharuan baru
    di dunia informasi sepak bola. Dengan gagasan pemekaran serta peningkatan sejumlah spesifikasi anyar,
    LEVIS4D siap jadi sumber inti kabar sepak bola buat juta-an pengagum
    di penjuru dunia.

    Kenapa Anda Mesti Masuk dengan LEVIS4D?
    Masuk dengan LEVIS4D bermakna mendapat akses ke info sepak
    bola bisa dipercaya serta terakhir langsung di ujung jemari Anda.
    Dengan sejumlah fitur favorit serta populasi yang sangat ramah, LEVIS4D yaitu alternatif
    terhebat untuk beberapa pecinta sepak bola.

    FAQs mengenai LEVIS4D
    Apa LEVIS4D sediakan info dari beberapa liga sepak bola internasional?

    Ya, LEVIS4D siapkan informasi dari pelbagai liga sepak bola di penjuru dunia,
    tergolong Liga Primer Inggris, La Liga Spanyol, Serie A Italia, serta banyak.

    Apa program mobile LEVIS4D ada untuk semuanya basis?

    Ya, program mobile LEVIS4D siap untuk fitur
    iOS serta Android.

    Bagaimana caranya saya memperoleh pemberitahuan mengenai informasi teranyar dari LEVIS4D?

    Anda bisa aktifkan pemberitahuan lewat penyusunan program LEVIS4D di
    feature Anda.

    Apa LEVIS4D mempunyai pilihan berlangganan premium?

    Waktu ini, LEVIS4D menyiapkan seluruhnya isinya dengan cara gratis
    untuk semuanya pemakai.

    Bagaimana saya dapat berperan menjadi penulis untuk LEVIS4D?

    Anda bisa mengontak klub editorial LEVIS4D lewat website mereka untuk informasi seterusnya terkait
    jadi kontribusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *