Парапет за терасата

Така и не разбрах защо трябваше да чакаме 2 години, за да имаме парапет на терасата горе, но най-сетне нацелихме майстор и за такива “груби” неща, като винкелните конструкции 🙂

Проучването

Фирмите, подвизаващи се в района на Своге правят два типа парапети: алуминиеви и дървени. Първите, освен че са доста скъпи, но и тотално не се вписват в архитектурата на нашата къща, а дървения, който харесахме щеше да стои чудесно, ако не беше онази малка подробност – цена от 230 лв на линеен метър. Аха, точно 1400 лв за целия парапет.

Човек обикновено не се замисля над тези неща, когато строи къща (разходите така или иначе са големи), но от друга страна цялата техника, с която си изкарваме препитанието и се забавляваме в къщи не струва толкова. Нещо високотехнологично да има в един дървен парапет?

В Белфаст, докато скиторехме из Санди Роу, си харесахме едни здрави и семпли парапети от железен профил с дървени дъски и решихме, че нещо подобно ще пасне и на нашата къща.

Проучването кой в Своге може да направи нещо подобно ни отне цели 2 месеца.

Резултатът

В общи линии получихме това, което искахме – здрав (поне за сега) парапет с доста прилична визия + импровизиран простор, който майсторите съчиниха на място, съобразявайки се с конкретната ситуация.

Какво ще сложим за “затапване” на отворите между колоните все още не знаем – изборът е между хоризонтални дъски, вертикални дъски или някакво органично стъкло. А защо не и винилна тента :). Остава да решим и с какво да покрием пода на терасата.

 

38 thoughts on “Парапет за терасата”

  1. Във Варна с хоризонтални дъски на външен парапет не може да се взема Акт 16 (според надзора ми).
    Причина – действат като стълба за малките деца и насърчават глупави падания.

  2. Тук половината къщи са изобщо без никакъв парапет на горните тераси, но и с по 2 хоризонтални са много широко разпространени.
    Всъщност и по проект имаме точно такъв парапет да изпълним… http://homes.gruh.org/wp-content/uploads/2009/01/arch_fasadi_mini.jpg
    Просто с вертикални повече ми харесва, а и ще е по-завет.

    Не знам как са си опазили децата всички тези хора с къщи по дефилето, честно. Но когато бях малка, пред очите ми комшийчето от 9 етаж успя да мине на съседната тераса, промушвайки се външно през тясната 20 см дупка отдолу на парапета (при изцяло плътна нагоре преграда).
    За мечтаещите да спечелят Дарвинова награда спирачки няма 🙂

  3. На така направената стоманена конструкция може да се монтират/заварят пана с метална мрежа. Нямам обаче идея колко биха стрували и кой в региона ви може да ги изпълни. Ние си правим всичко сами – електрожен, профили, инструменти, та затова такова решение не би ни било скъпо.
    Вариантът с хоризонталните дъски е те да са малко на брой, много широки и с малки фуги помежду им – примерно 4 см. Вариант с вертикални дъски също е добър. Виждам, че хоризонталните профили са заварени на подходящи места и монтажът няма да е проблем. Ще се поровя из моите файлове, мисля, че бях правила такъв вариант ограда, може да се спретне и като парапет.

  4. Малина, то вярно всяко нещо има първи път, ама точно на парапета на терасата на 2-ри етаж не се решихме да се учим да заваряваме :))

    Това с довършването на тоя парапет все ще го измислим до другата есен 😀
    По-големият проблем е какво ще правим с долната площадко-тераса (има идеи да я затворим с някакво остъкляване и идеята хич не е безсмислена откъм практична гледна точка). Бараки за велосипедите и инструментите също някак трябва да се долепят за къщата и това хем да е евтино, хем да има някаква естетика… не знам ще се справя ли без архитект да го измисля това :-/

  5. Коте, това с остъкляването на първи етаж е добро решение. Погледнах разпределението на първи етаж, антрето ви е минимално. Ако затворите терасата, ще си осигурите място и за велосипедите, обувките, дрехите за работа, сандъка с дървата, тоалетната за котката – когато се появи при вас… Не се сещам само (понеже ви следя с кеф и интерес как направихте дом) дали сте подали документи за въвеждане в експлоатация. Ако това ви предстои, остъкляването е вид изменение на проекта. За процедурата по въвеждане пиши на мейла, ще ти дам подробно инфо. Ако сте минали въвеждането и имате удостоверение, тогава спокойно може да си правите и остъкляването, и помощните постройки. Проекта ти съм го запазила във вид на картинки, ако искаш , пиши ми, ще помагам от разстояние.

  6. Подали сме, чакаме… то за това и не смеем да мръднем от проекта и на сантиметър :))
    Иначе и стълбището към къщата е минималистично, никой не забеляза, че е 70 см по проект, докато не го видяхме направено :))

  7. П.П. Погледнах балкона ви на втория етаж – не видях как е решено отводняването му? Вариант за настилка са по-качествена теракота (мразоустойчива) или по-достъпен като цена гранитогрес (матов), той е по-траен и устойчив. Важно е оформянето по периферията – с “капка”, за да не олива по челото и да стане на кални струи хубавата бяла мазилка. Вариант с дъсчен под също е готин, но е относително по-скъп (макар че ако в Своге има свестен дърводелец, може и да се помисли за това).

  8. Няма как да го видиш на снимките, защото просто не е решено :))
    Но… като се има предвид, че и улуците на покрива са предимно декоративни… догодина ще се наложи да се занимаваме и с това. Има участъци от хубавите бели стени, където бялото вече е бивше бяло след 2 години дъждове.

    За настилката още се колебаем – дървена много ни харесва и на двамата, обаче не знам колко ще излезе като цена и каква галимация ще е поддръжката (ако е с нормални дъски, не онези специалните супер скъпи). Другото е дали няма да се наложи нова замазка на терасата, че старата се изрони, а при дъсчен под има фуги, колкото и малки да са и ще се мокри отдолу.

    Абе това си е тема направо за нов пост 🙂 Ще взема да почертая малко… и без това покрай тази стачка на БДЖ няма да губя много време с ходене до София 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *