Домашният ми офис

Имах хиляди идеи за дневната и работното си място и никакво време за реализацията им. Още в първите дни наместихме старото ми бюро и старите секции някак си* в стаята, включих компютъра… и така си остана вече повече от месец. Стаята е почти празна – освен конфигурацията с работното ми място и масата за хранене, в третия свободен ъгъл се мъдрят само велосипедите ни – поради липса на мазе, барака и дори тераса с поставен парапет, тази година ще зимуват в дневната.

Имах някакви мераци за боядисване на старите секции и бюро, за смяна на кантовете и прочие красоти, но всички те минаха на много заден план, щом паднаха температурите. В момента в главата ми се въртят идеи как да накарам топлия** въздушен поток, който ползва стълбището (това, от което е правена снимката), за да отоплява коридорчето на горния етаж, да остане в стаята долу и по възможност около мен 🙂

Като изключим борбата за затопляне с минимум киловати, ъгълчето си го чувствам доста уютно и ако не се наложи на неговото място да позиционираме печка с дърва, май нещо подобно ще гоня и като конфигурация с нови мебели след време. Голямата секция побра някак си книгите, които запазихме при преместването, а оранжевата й страна е от времето, когато с 3 такива модула разделяхме стаята си в квартирата на дневна и спалня.

___

*Наместихме почти от първия път, защото Прасунсен проявява силна нетърпимост към репликите “премести го в ляво/дясно”, “завърти го на обратно” и “дай да отрежем малко от страниците долу, за да си пасне с ъглите на ламината”

**Топъл е силно казано, защото се топлим на ток, по тарифа за фирмени абонати и все още с трепет очакваме първата сметка за цял месец пълноценен живот в новата къща.

45 thoughts on “Домашният ми офис”

  1. Ако отоплителното тяло е под прозореца(обикновено там се слагат) секцията може би ти спира потока на топъл въздух.

    Offtopic: Защо на ток? В Своге няма ли газ или в краен случай някакъв друг тип котел?
    Топленето на ток излиза изгодно само ако е с климатик, но инвестицията(по климатик на всеки две стаи) се избира много бавно.

  2. Не е под прозореца, защото съм го гушнала до краката си 🙂
    В дневната мандахерцаме една конвекторна печка на крачета и я местим според броя и положението на седящите хора в стаята 🙂

    В Своге няма газопровод и поне не знам за доставки на газ с бутилки по домовете. Наоколо е гора и всички живо се отоплява с печки на твърдо гориво… основно дърва и въглища. Най-евтино е просто, но е ужасна хамалогия и тази зима нещо нямаме готовност за подобни крайни решения 🙂

    За климатик мислихме, но е сериозна инвестиция и трябва да се обмисли добре… вероятно за следващата година. За момента просто откриваме и уплътняваме всички дупки, през които изтича топлото от къщата, че няма смисъл да сгряваме атмосферата.

  3. aми започвате да се сблъсквате с недостатъците от живота в къща. това си е дългогодишна инвестиция която може да остане и за след вас. имам предвид сградния фонд 😉 нали и аз строя и в едно от двете налични помещения са ми разположени масата за хранене до лопатите и търнокопа. едновремнно с това си спомням колко много “стопански постройки” имаме в селото на дядо ми – сигурно 150 м РЗП, с височина до 5-6-7 метра /плевнята/… ама това е от няколко поколения, някои сгради са строени отпреди Първата световна- нямаме роднина който да си спомня кога точно… както и да е, дерзайте и ще обменяме опит със системите за топлоизолация и пасивните къщи 😉

  4. Хах, Тим, то ще е постижение, ако тази къща и нас изкара, без да се налагат основни конструкционни ремонти :))

    И аз се сещам, че къщата на баба ми имаше много допълнителни постройки – мазе нямаше, но дядо ми имаше работилница, склад за дървата за огрев, лятна кухня и още какво ли не… 🙂

    Далеч сме от идеята за пасивна къща, това чудо изискваше прилична първоначална инвестиция…

    Абе я кажи какво мислиш за корковия тапет? Външна изолация имаме (достатъчна или не, това е положението), но някои външни стени и скосените части на таваните горе са студени и подозирам, че от там се измъква топлото, щом се качи на 2 етаж. Ще спира ли теча или само на пипане, чисто субективно ще ми е топла стената с корков тапет?

  5. Хи хи – мога да те светна – само един етаж – РЗП 90 м2 на конвектори 2 х 2kW + Проточен бойлер, пералня, хладилник докараха 460 лв миналата зима – трифазен ток (уж по-евтин). Сега смятам да метна един инверторен климатик – 1.4К в лева с монтажа и го дават да стопля пак така, но срещу скромните 1.2 kWh. Ще пиша какво се е получило.

    Ако мога на етаж с по един такъв климатик (щото при мен са три етажите) – с около 4квт ще се справя – което си е супер. Ако не се получи – еми ще сложа и аз една камина с водна риза и помпа и хамалогия или не – тва е.

    Бе много студено става – миналата година имаше -17 градуса нощем – ужаст… И при вас ще е така предполагам – даже сте на по-високо.

    И да – и аз имам изолация – и външна и вътрешна (ГК+вата) – ама като е -17 – колко помага и аз не зная…

  6. Аз да кажа за корковите тапети – изолитрат си, не мога да кажа конкретно колко в цифри, но освен това от естетична гледна точка много ме радва.

  7. @Cyber/SAS, То и в София има по -17, така че не звучи чак толкова стресиращо 🙂 Да видим какво ще е тук. Тия 460 за цяла зима или за месец? Ако е за всичките около 4 зимни месеци, не е толкова зле.

    Фори, корка май ще го слагаме наистина, че горе доста бързо изстиват стаите. Обаче първо трябва да вземем един мултицет с термометър да видим откъде точно се губи топлина. Ако се окаже , че е от прозорците, няма да има голяма полза от корка.

  8. Аз корка много го харесвам като материал и корковата северна стена в стария ми апартамент беше много добра инвестиция, мисля и тук да повторя тази зима, поне в едната стая.
    Приятел техничар ми обясняваше, че корка (дървото и другите повърхности с изолационни свойства) имат предимството на топлата, непоемаща допълнителна топлина повърхност. Като топлиш стая, латекса по стените е студена повърхност (по-студена от затоплени въздух) и докато се постопли и самия той… а при корка няма точно този ефект, той не поема топлината от въздуха.
    И яко изолиране на врати и всичко станало, което се сетите. И външни щори. Аз ако успея, ще сложа външна щора на вратата ми към терасата.

  9. Забравих да спомена за корка – най-тънкия корков тапет има смисъл само от естетична гледна точка. Взимайте по-дебелите. Аз лично взимах (и пак ще взимам) не тапет на ролка, а корк на плоскости. 3 мм е минимума за да говорим за изолация. Разликата в цената не е от значение. Лепи се елементарно със строително лепило към стената, няма нужда от гадно миришещите полихлоркаквибяхатам лепила. Строителното лепило е бяло и без мирис, евтино, работи се лесно, трябват ви шпакличка за нанасянето, макетно ножче за обрязване и 4 ръце, щото на места има нужда от подаване и придържане. Всеки с умения от трудовото обучение от даскалото навремето може да се справи 😉

  10. Бил, май по тавана ще лепим на първо време… дано хваща с това лепило. И аз четох, че дебелината е от значение, което е кофти, че и без това нямаме много височина там, ама…

    @Cyber/SAS, мога да ти кажа какво ставаше при нас миналата година при -17: горе беше -3, долу в голямата стая – 0 градуса. Толкова за външната изолация… трябва си, но ако не топлиш и стаите ти са празни (както тогава) или почти празни (като сега)…

    При 0 градуса навън в стаите поддържаме през деня една здравословна температура от 16-17 градуса с умерено топлене… ъъъ, разбирай горе единия с халогенна печка 2 реотана по 400 вата, долу другия с конвектора на половин мощност, колкото да не препускат бели мечки. Вечер към 1-2 часа гасим печките и температурата до сутринта пада до 12-13 градуса.

    Сега съм в софийския офис, някой от колегите е набримчил парното и климатика, седя по къс ръкав и пуфтя от жега.
    Няма угодия, брей 🙂

  11. А на месец е сумата 🙂 Ако беше за цялата зима – нямаше да го мисля въоПще 😉

  12. Мда, така и предположих 🙂
    Между другото видях в Гугъл мапс, че не сме чак толкова високо – около 600 м. Така че може и да не сме над тебе.

  13. Ха-ха – верно – Кътина е на 612 м, Своге на 541 м – е как ве?! Аз като ходих до своге се катерих по искърско дефиле бая… Освен и да се слиза после – ми не помня 🙂 Е, значи сме по-планинци от вас хе хе

  14. Мда, наистина интересно изглежда като идея…
    таблицата от линка на първия коментар също е много полезна – убих се да открия достоверно инфо с актуални сметки кое колко излиза.

  15. E не вода газиш жаден ходиш около вас дърва колкото искаш,системата е сечи,влачи,гори.А иначе имате късмет ,че не сте се обзавели,до вас са разположени основните ромски подразделения по експроприацията-батальоните на Зли Дол и бригадите Тунел№8,някой ден като излезете до София,любопитно-любезните ви съседи просто ще им звъннат( срещу комисионна)и след 3 часа и тухлите по къщата ви ще са изнесени и продадени…

  16. натфиз, с ромските подразделения сме привикнали – в младост на зелените площи срещу блока се бяха разположили едни съгледвачи (скучаещи циганки с чаавета между 3 месеца и 13 години), следяха внимателно кой от къде излиза и кога се прибира и от време на време вадеха едни телефони и провеждаха кратки разговори.

    Та по тази причина всичко най-ценно (живота и здравето) обикновено си го носим със себе си. Не че и така сме на сигурно де :))

  17. най-добро решение е изолацията да се направи отвътре със стиропор. Отгоре се поставя мрежа и замазка. Върху замазката може да сложиш каквото пожелаеш. Топлото си остава вътре. Много важен момент е да се изолира и тавана със стиропор или фибран. От тавана излитата 40 % от топлината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *