Учим се да косим

Оказа се, че притежаваме земя, в която лопата никога не е забивана… до сега. Не беше валяло и от доста време, та Прасунсен почти изкриви комплект инструменти. През следващите дни си мечтаехме за сухия двор, от който не излизаш до ушите в кал.

От този малък участък откопахме толкова парчета тръби и арматура, че започнахме да се оглеждаме за пунктове за изкупуване на метали.

Старата ограда в единия си участък е направо липсваща, но за да решим какво да правим с нея и с двора изобщо, трябваше да разкараме треволяците и да огледаме действителното положение.

Коса никога през живота си не бяхме хващали и понеже няколко човека ни обясняваха как вече е късно да се коси – започнах да режа бурените с лозарска ножица. Почти изчистих 1 линеен метър покрай  улицата, когато се прибраха съседите и довтасаха с коса, 2 опитни ръце за помощ и доста полезни съвети.

Уж трябваше само да ни покаже как се прави тази работа, но чичо Данчо, комшията, окоси целия двор. Остави ни само да опитаме и явно много зле сме се справяли, защото не издържаше да ни гледа и само измъкваше косата от ръцете ни 🙂

Тези уроци общо-взето ни отказаха от електрически тримери, бензинови косачки и всякакви подобни улесняващи бита уреди. За малкия двор, който имаме, просто не си струва парите, а и поддръжката им ще е по-сложна от тази на проста класическа коса.

Коса и вила ще са инструментите, с които ще се снабдим още в края на зимата 🙂

12 thoughts on “Учим се да косим”

 1. Ще му преподам на господина няколко урока как се точи и как се клепа коса 🙂 Ама тая сухата трева си е мъка.

 2. Фори, няма е вече сухата… напролет уроците на прясна зелена тревица ще са по-лесни 🙂
  Нямаш ли някой есенен риболов в нашата посока? 🙂

 3. @Павел Танков – явно онлайн ние сме единствените, нехващали коса :))))
  Освен да спретнем едно градинско парти и всеки да демонстрира уменията си… ограда случайно да знаеш да слагаш? 😀

 4. > ограда случайно да знаеш да слагаш?
  Не, но мога да върша хамалска работа, където не се изисква мислене или майсторлък: премести тия камъни от тука там, донеси това, занеси онова, …
  Предполагам, ще се бърка бетон. Не съм майстор, но мога да нося пясък, цимент, вода… Абе да има един да казва кое как се прави, пък аз съм по чиракуването.

 5. foo, споко – за момента сме наболи само някакви ягоди (които ако се хванат, ще е някакво чудо, че котаракът се захвана да ги изравя веднага, щом се прибрахме).
  Малините, ако и те случайно се хванат (казах ли, че в двора ни има котарак, интересуващ се живо от земеделие?), хич няма и да ги местим 🙂

  Виж за череша, ако се наканим, ще пуснем пост с въпроси :))))

 6. “Абе да има един да казва кое как се прави, пък аз съм по чиракуването.”
  @Павел Танков, около нас всички комшии са майстори… който мине обяснява кое как непременно трябва да направим и заминава :)) Едното изключение побързах да го хвана в кадър 🙂

 7. Подкрепям решението за косата :). Освен физическатото натоварване, придобиването на нови умения, като плюсове за мен е важна и тишината. От няколко години се мъча в тази насока и имам малък напредък, но и още много за учене. Един път докато косях (или поне така си мислех) случайно минаващ циганин се спря и каза – “Бате, дай да ти покажем как се прави!” и видях за какво става въпрос.

  Това, което мога да кажа като опит до сега е, че поне 50% от майсторлъка е в заточването.

  Другото е да не се оставя растителността да се превърне от трева в нещо дървовидно. Аз така бях изтървал нещата и после е зор, но тази година се справих по-добре.

 8. за тишината съм напълно съгласна… цяло лято пред блока в Младост косиха с някакви моторизирани косачки – кански шум 4 етажа нагоре, още от 8 сутринта, та до обяд.

  Ей, това не се търпеше!

 9. Мноооого сте в грешка.Това,което трябва човек да знае за косенето като стойка и захват на косата,се учи за два часа,ако има кой да ти го покаже.Това е лесната част и тя наистина е само 50% от работата.
  Точенето също се усвоява бързо.
  Обаче за клепането си трябва опит и майсторлък-не става нито с гледане,нито с показване,нито с два часа по метода проба-грешка.
  Сега е голо.Напролет изчаквате да се раззелени и внасяте яка доза хербицид.Покривате преди това малини,ягоди,каквото има засято с найлон и пръскате останалото.Трябва след почистване да остане гола земя,без нищо зелено по нея.От там вече си решавайте…копане,торене,какво ще садите…но плевела трябва да се изтреби до корен,иначе няма оправия с него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *