Новите дрехи на Бургас (в 16 снимки)

Когато по Коледа пристигнах в Бургас, заварих целия център разкопан и в кал, с импровизирани мостчета, по които изтупани мацки отчаяно се опитваха да не наклепат ботушките си и нервни продавачки в околните магазини. Половин година по-късно от разкопките няма и следа, съкровищата са открити (добре де, не са открити тук, но можете да ги видите и тук до края на август), а жителите и гостите се наслаждават на обновения (и вече без никакви условия пешеходен) център 🙂

Тротоарите

Всъщност двете централни улици и някои от прилежащите им къси пресечки са направени изцяло пешеходни, в тротоарни плочки с тук-там вградени осветителни тела. Стоянките за велосипеди са кът и са пределно минималистични, не че някой би рискувал да си остави колелото на тях, ако не бяха точно в обхвата на камерите на банката.

Появила се е и някаква арка със св. Николай, за която ми е малко трудно да преценя добавя ли някаква стойност за града, но хората май й се радват.

Когато баща ми попита “А видяхте ли компаса?”, очаквах да има предвид някакво съоръжение от сорта на градски часовник, а не мозайка на паважа около шахтата и минахме няколко пъти през него, навирили погледи в околните сгради 🙂

Пейките

Когато човек върви гордо на 2 крака, се изморява, а умореният човек трябва да има къде да седне и да си почине. Пейки в центъра на Бургас и в Морската винаги е имало, но сега вече има възможност абсолютно всички пешеходци, намиращи се в един и същ момент на главната, да намерят място за сядане, ако някой подаде команда “Седни!” Без майтап 🙂


Пейки вече има достатъчно, в най-различни конфигурации, модели и форми и едва ли има някой недоволен от това.

Велоалеите

По крайбрежната и в морската винаги са се борили за лично пространство колоездачи и пешеходци, така че жълтите линии едва ли променят много нещата… В общи линии хората се стараят да спазват ограниченията им, дори и когато са опънати пределно идиотски на завой по тясна алея.

Алеите изглеждат пусти, защото имах достатъчното търпение да изчакам момента без хора по тях. Обаче ми стана неудобно да снимам повече този млад татко с детската седалка и не можах да видя на практика как се кара с бебока отпред.

Бункерът, любимото място за срещи от ученическите ми години е пребоядисан като клоун и едва го познах 🙂

И разни други (некатегоризирани) неща

Като срещата по плажен волейбол между Английската и Руската (не знам кой грабна купите накрая, не бях аз), поставените навсякъде из Морската градина кошчета за кучешки отпадъци, на които за чудо никой не беше окрал торбичките, парковите фитнес уреди и някакви забавни табели, които съзерцавахме, докато чакахме да се извали проливния дъжд.

Хареса ни. Винаги съм обичала центъра на Бургас и Морската градина, но не мога да си кривя душата – след това преобразяване е много по-добре.

9 thoughts on “Новите дрехи на Бургас (в 16 снимки)”

 1. О, нямаме търпение и ние да разгледаме след десетина дена! Митко отдавна се е захванал сериозно с нещата, той винаги си беше сериозен, дори в Руската 🙂 доколкото помня, де, беше в съседния клас.
  Дано не го удари прекалено грозно на печалбарство накрая на мандата. Не, че не го обвиняват, ама когато се прави за града и то се вижда от всички… друго си е.
  Искам и при нас такъв кмет, ама де късмет де 🙁

 2. Е то печалбата (доколкото ми е известно) е нещо нормално, когато строиш развития капитализъм 😀

  Важното е да има и взаимна изгода, а в случая някак си се усеща 🙂 Поне на нас ни беше много приятно да се шматкаме из града.

 3. верно ли усетих ирония и лека нотка на мрънкане?
  когато в Сф направят 1/8 от това, което е Бургас, товага бих си позволила да мрънкам. м/у

  disclaimer: родена съм в Бургас, живея в София и я обичам.

 4. Нито ирония, нито мрънкане – наистина ми хареса как се е получило. Просто нямам навика да подскачам от възторг само защото публичното пространство най-сетне е придобило нормален градски вид – на бургазлии отдавна им се полагаше този ремонт.

  По велоалеята само имам някакви забележки (в морската на места няма почти никакво пространство за пешеходците, ако решат да спазват точно ограниченията на жълтите линии), но това са дребни кусури 🙂
  Впрочем и по велопаркингите. Ще е хубаво и да има от къде човек да си наеме велосипед на час или за цял ден.
  Ноооо… трябва да се остави нещо за правене и на следващите кметове 🙂

 5. Малко ми е странно да научавам за нещата в родния ми град от блогове. Може би трябва да си ходя по често ). Сега нямам търпение да отида и да разгледам, с малко късмет може да има и нови лампи в морската.

 6. И аз си ходя 2 пъти годишно и за малко, за това промените ме впечатляват толкова 🙂 Като не си газил няколко месеца по строежи, всичко ти харесва :))

  Морската беше добре осветена по централните алеи… с по-забутаните съм особено предпазлива от хлапе и без менталната нагласа да се бия и бягам, не минавам 🙂

 7. по мои впечатления хората в Бургас отдавна се научиха да пазят. живея до парка в Изгрев и той си изглежда все така хубав над 10 години.

  плюс това, в Морската мисля има охрана, защото са вандалствали по новата Стена на приказките

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *