Градят еко къща по стар дюлгерски обичай

Разгеле… започват да се намират и ентусиасти. Чакам с нетърпение снимки от къщата в село Чифлиците. Иначе тази в Лещен изглеждат много сладка… отдавна ми е мерак да намина натам да разгледам.

01 Октомври 2008, 14:19
Източник : БТА

Необикновена екокъща строи край белоградчишкото село Чифлиците архитект Георги Георгиев, видя репортер на БТА. 
Къщата се гради се по стар български дюлгерски обичай – само с природни материали. Къщата се е ширнала на голямата открита поляна над белоградчишкото село Чифлиците, в сърцето на предбалкана в едно от най-красивите места в страната – под уникалната белоградчишка скална корона. За Георгиев това строителство е един експеримент и той си поставил задачата да построи къща с двете си ръце, използвайки екологично строителство. Всичко се прави само от естествени материали – камък за основите, глинени тухли (непечени – кирпич) за стените, дърво за покривната конструкция. Проектът за необикновената сграда е негов. Показва ни макета – странна постройка с разперени като криле два странични навеса. Идеята е сградата да се впише естествено в пейзажа и да бъде потенциално незабележима, откъдето и да я погледнеш. Дори покривът отгоре се застила с чимове трева. В къщата са разположени дневна, кухня, спалня, кът за почивка и за работа, сервизни помещения. Изумяват при строителството идеално гладките кирпичени стени и дебелината им – около 80 сантиметра. Тухлите се правят на място с преса. Георгиев ползва глината изкопана от основите за къщата, примесена с малко сено. В градежа на тази къща няма хоросан, нито бетон, нито какъвто и да е елемент от съвременното строителство. Дори вътрешната мазилка ще е изработена от различни естествено оцветени глини. Подобни екологични къщи има построени на много места по света, но в България това ще бъде втората подобна, след построената в село Лещен, близо до Гоце Делчев, известна като “Къщичката на Флинстоун”.

(информацията е от novini.dir.bg)

 

38 thoughts on “Градят еко къща по стар дюлгерски обичай”

  1. Това ми изглежда яко несериозно.Кой издава разрешителни за подобен вид строителство в 21 век?
    То хубаво стени от глина…ма поне някакъв читав скелет да имаше тая постройка…

  2. Предполагам, че за архитект не е проблем да си направи проекта така, че да получи разрешително за строеж.
    Особено, ако селището е резерват със стари къщи… не знам това Чифлиците какво е де.

    Читав си е скелета, не бери грижа 🙂 Един колега ми показа снимки на къщата на дядо си – прогимназия на 2 етажа, с огромни чардаци, беличка, убава… направо да не повярваш, че е плетарка на 100 години.

  3. Мани я плетарката.Там си има бая солидни трупи в стените и много често-здрава основа от дялан камък.

  4. Благодаря ти, линка е много интересен… мисля да му отделя повечко внимание 🙂

  5. Здр.Каквото и да си говорим за мен е голям кеф да съм в такава къща незнаете какво изпускате

  6. Привет на всички. Днес встъпих в ползване – все още не владеене, но ми предстои – на доста запазена плетарка в едно планинско селце с 18 жители в Брезнишко. Супер е и мисля да я ремонтирам само и изцяло с автентични за целта материали – кал, вар, дялани греди, акациеви пръчки за плета. Според мен съвременни подобрения в подобни къщи се правят от хора, които просто нямат нужда да живеят точно в тях, а където и да е, само и само да е извън големия град, но за тая цел си има вилни зони и не знам защо не се ориентират натам. Разбирайте ме както желаете, но съм убеден, че тези къщи губят незабавно душата си още с първия предмет от новата епоха, преминал прага им. Аз лично там даже и с мобилния си телефон няма да влизам – то не че има и обхват в онова село де – което е още по-добре. Да не говорим за нови мазилки, бетонни подпори, стенни изолации, окачени тавани и какви ли не още щуротии, за които чета по някои други форуми. Според мен това са подигравки с къщата. Чао!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *