Ултразвукова вана

Колко мръсотия може да се натрупа по един златен ланец? Никога нямаше да знам отговора на този въпрос, ако единия от колегите ми не беше донесъл в офиса една малка ултразвукова вана за почистване, а друг не беше рискувал с веригата на врата си за проба :).

Само след 5 мин всичко живо наоколо започна трескаво да смъква бижута, верижки на часовници и дребни джаджи, да ги топи в сапунения разтвор във ваната, да цъка и охка… Защото и най-лъскавото пръстенче успяваше да изкара на повърхността на водата мръсна пяна и чернилка.

Радост в офиса – имаме си играчка!

04 Кратко обучение в офиса под вещото ръководство на притежателя на уреда.
10 Намериха се достатъчно желаещи да предоставят дрънкулки за първите опити с ултразвуковата вана. Водата в чашките със среброто все още е чиста.
011 Това се получава след 10 минутно почистване в ултразвукова вана с обикновена сапунена вода и на най-лъскавите скъпоценности, носени по тялото.
12 Не се сдържахме и проверихме градската легенда за почистващата сила на кока-колата… Аз лично не видях разлика, но и украшенията не бяха повредени 🙂

Какво чудо е това ултразвуковата вана?

prod1

Ами лабораторен уред. Предназначени са за почистване на оптика, лабораторна стъклария, инструменти (включително зъболекарски и зъботехнически), бижутерия, прецизни детайли, възли със сложна конфигурация и т.н. Според  листовката, която вървеше с нея: отличния почистващ ефект се дължи на комбинираното действие на измивния разтвор и кавитацията, създавана в течността от ултразвуковите излъчватели. В зависимост от вида на замърсяванията – органични и минерални масла, парафин, кръв, нагари и др. се използват алкални или слабо кисели почистващи препарати.

И така, понеже съм любопитно същество, питаещо към науката една несподелена любов, получих възможността да отнеса въпросната ваничка за 2 седмици в къщи и да направя експерименти с каквото подходящо намеря за чистене у дома. Идеята ми беше да направя достатъчно снимки на почистваните вещи “преди” и “след”, но подцених проблема с фотоапарата и снимането на блестящи предмети при липса на добро осветление, за това в тази си част експеримента се провали. Ще трябва да разчитате на описанието ми :).

Опитна постановка

1. Ултразвукова вана А-2/2 (произведена от фирма “Димов” ООД, Габрово):

  • работен обем 2 литра
  • вътрешни размери 135/225/100мм
  • ултразвукова честота 44kHz
  • захранващо напрежение 220V, 50Hz

2. Кухненска маса (и  масата в кафе помещението в офиса)

3. Домашна сапунерка Polaroid i534, 5.0 mpx
4. Почистващи препарати, налични в едно домакинство:
  • настърган домашен сапун,
  • сода бикарбонат,
  • течен препарат за миене на чинии,
  • в ролята на обезмаслител – почистващ препарат за печки Medix Power Cream
Ултразвуковата вана се включва само пълна (в този размер с мин 1.5 л течност), като при ползване на спомагателната чашка (с цел икономия на почистващ препарат и по-лесно миене на ваната после), в нея също трябва да има течност. Преди работа разтвора трябва да се “обезвъздуши”, което при водата означаваше да се остави поне половин час в покой, преди да се пусне ваната или самата вана да поработи няколко минути “на празен ход”, докато мехурчетата въздух се разкарат. След първите 2-3 пъти човек започва да усеща чисто звуково и визуално кога се е справил с тази точка.

Опити с бижута

При опитите с бижута използвах поставка за чашка, а джиджавките и разтвора за почистване бяха в малка чашка, която в процеса на работа местех насам-натам, за да “хвана” по-силните или по-слаби вълни… в зависимост от това какво чистя и колко силен искам да бъде ефекта. Нямах нищо по-специално за почистване на сребро, за това ползвах воден разтвор от домашен сапун и сода бикарбонат.

Опит 1: Бижутерия от сребърен филигран, берковски майсторлък

h01

Колекцията ми берковско сребро започна в ранното ми детство, когато по време на една почивка в Берковица поисках от баща ми да ми купи пръстенче. Имаше някакъв панаир, сергии с какво ли не… и аз като всяко 10 годишно момиченце страстно мечтаех за пръстенче с калинка. От онези, псевдо златните, класически панаирджийски соц. кич :).  Баща ми принципно се съгласи, че всяка жена (ако и още да е в 3 клас) има нужда от бижута, но и допълни нещо за добрия вкус, в резултат на което се сдобих с истински огромен сребърен пръстен във вид на кошничка. Беше ми голям, тогава не ми харесваше, защото никоя от приятелките ми не носеше “този стил”… за това пръстенът беше прибран, а 8-10 години по-късно аз вече бях влюбена в него и не го смъквах от ръката си 🙂

Украшенията от филигран са красиви и като нови-белички, и като поокислени и потъмнели от носене. Честно казано аз ги харесвам повече след поне няколко месеца носене, тогава имат повече вид на древни. Обаче имат огромен недостатък – дребните кухини се пълнят с мръсотия, сапун, остатъци от мъртва кожа и какво ли още не… и са много трудни за почистване в домашни условия. Беше ми интересно как ще се справи ваната с тях.

Резултат: след съвсем кратко почистване в ултразвуковата вана (3 пъти по 5 мин), в чашка със слаб (около 10%) разтвор от домашен сапун и сода почистваните екземпляри се доближиха видимо до еталона (кошничка-висулка в центъра, стояла единствено в плътно затворен плик, без да е носена).

Опит 2: Плътна сребърна бижутерия с “черен” рисунък (кубачинско сребро)

h03

Истинският ефект се получава чрез обработка на метала в дълбочина. При евтините имитации черните рисунки се правят с боя, лак… понякога и перманентен маркер. Ултразвуковата вана не прощава на ментетата, но обичките и гривната ми от кубачинско сребро, които с болка на сърцето и много притеснения топнах за 3 мин, оцеляха и се почистиха много добре 🙂

Опит 3: Украшения с камъни

Честно казано, не бих съветвала някой да прави този експеримент с истински скъпоценни камъни, без да се е консултирал с бижутер. Много е вероятно ултразвука да ги повреди или поне да смъкне качеството.

Аз реших, че щом в уреда може да се почиства лабораторна стъклария, няма да има никакъв риск за евтини обици със стъклени камъчета. Това от една страна се оказа вярно – на камъните нищо не им стана, дори и шлифовката не помръдна. Обаче всички, които не бяха закрепени и от обкова, а разчитаха само на лепилото (идея нямам какво им слагат бижутерите), паднаха и се наложи после да вкарам в действие “капчица”…

Опити с прибори за хранене и посуда

Поради размера на ваничката от тази част от експеримента бяха изключени всички едрогабаритни тави и тенджери, които мечтая да видя лъснати без търкане 🙂

Опит 4: Френска преса, ренде и цедки от метал и пластмаса

h05

Също като филиграна, всички изделия с цедки или дребни остри отвори са адски трудни за почистване по класическия начин – с гъба/четка и препарат. Обичам да приготвям кафето си във френска преса и буталото на ползвания вече от година модел имаше доста черен и задръстен вид. Самото бутало, освен ситната мрежа, има и множество пластини с отвори, навити на спирала телени обръчи и всякакви кошмарни дори за миялна машина конфигурации.

Резултат: обикновените цедки се изчистиха за по-малко от 3 мин в ултразвуковата вана. За буталото на френската преса се наложи едно чистене от 3 и едно от 5 мин, за да стане като нова.

При рендето ефекта не беше толкова забележим – дребните наслагвания от храна по отворите и острите части около тях се изчистиха, но естествено ръждата остана (почистващия разтвор беше пак сапун и сода).

Опит 5: Сребърни лъжички

Донесохме си две посребрени лъжички за сувенир от разходката в Будапеща и понеже ги ползваме редовно… окисляват се, пожълтяват и имат нужда от почистване. При тях ефекта е като при украшенията от сребро – топиш ги, почистват се бързо и лесно, особено гравираните части с много гънки и чупки. За разлика от буталото на френската преса, посребрените лъжички не могат да се слагат в миялна машина, но все пак много лесно се чистят и с малко сода на гъбата за миене, така че само заради тях не си струва упражнението с ултразвуковата вана 🙂 Все пак с лъжичките се яде и драскотините по тях, които содата винаги остава, не са от значение.

За съжаление нямах под ръка посребрени прибори от мелхиор, щеше да ми е интересно при тях какво се получава. Предполагам същото, като при нашите лъжички 🙂

Опит 6: Тавичка от електрическа скара

15

Не знам кой малоумен китайски дизайнер е проектирал 90 градусови ъгли за тава, в която се предполага, че ще се пекат филийки с кашкавал и сирене :). Колкото и с каквото и да се стърже тази малка тавичка, винаги по ъглите стои захабена и с налепи. Тя беше единственото, което намазах с препарата за почистване на печки, преди да я вкарам във ваната.

Резултат: Наложи се да чистя тавата на половинки, понеже цялата не се събираше във ваната. Да, ъглите се изчистват, но доста по-бавно от бижутата и цедките. Честно казано, този експеримент нямах нерви да проведа до край… в документацията пишеше, че ваната не трябва да се ползва повече от 20 мин без прекъсване и аз спазвах това изискване много точно. Оказа се, че не било толкова строго, но така или иначе… звука от ваната е доста неприятен и при по-дълга работа започваше да ме цепи глава. Важното беше, че става 🙂

Защо си правя целия този труд? И защо е този пост?

Да… знам, че блогът е основно за къщи и живот извън големия град. Обаче без работа не може, а работата може да е всякаква. Честно казано, много ме влече ръчния труд… може би защото много рядко ми се отдава възможност да правя нещо без компютър.  И се възползвах без колебание от възможността да изпробвам един професионален уред, който би могъл някога да ми послужи и в работата.

А самото устройство е проектирано и изработено в малка фирма от български град с население под 80 000 души. Просто като доказателство, че добър продукт може да се произведе навсякъде.

41 thoughts on “Ултразвукова вана”

  1. Най-мръсните тенекета изчисти ли ги?
    Става въпрос за тези, които си ги носиш всеки ден с теб, цял живот, дори и да не си омъжена, дори и да си дете без синджири и вериги. Ключовете имам предвид.

  2. Ах… мамка му! Пропуснах 🙂
    Нищо, като си купя собствена ултразвукова ваничка, ще ги мина и ключовете 🙂

  3. Здравейте и от мен 🙂 ей и аз съм се вманиачила да си чистя бижутата и много яко се получава. супер стават, едни такива лъскави и чистички 😉 тия вани не ги знам, ама аз си взех една с двугодишна гаранция ей от тук:

    http://www.apronecs.bg/bg/ultrasonic/cleaners/

    Поздрави и приятно чистене 😉

  4. Полина, аз си взех една за 50-тина лв, китайска… за целите ми работи перфектно – освен бижута и очила, чистя в нея и филтрите за робота-прахосмукачка 🙂

    Иначе производителите на ваничката от този пост вече имат някакъв сайт, малко недовършен, но поне продуктите ги има… http://dimoff-ultrasonic.com/?page_id=2

  5. Ами не знам, дано ти върши работа, аз заложих пък на българското, от гледна точка на гаранцията, ама за сега нямам нужда – работи си отлично 🙂 и съм доволна 🙂

  6. Е то и аз бих си взела българска, дори от габровските на Димов, които тествах, ама… под 200 лв модел и те нямаха.

    Китайската за домашните ми нужди върши работа, но трябва много стриктно да се спазва времето на работа (макс 10 мин) и времето на покой между 2 пускания. Предупредиха ме, че за по-интензивно ползване не става, защото сдавали багажа.

    Аз ваничката я пускам максимум веднъж на месец, така че нямаше смисъл от професионален модел в моя случай.

  7. Имам ултразвукова вана 13л. чистя детайли от газови уредби от автомобили който с времето са силно замърсени месингови са ,какъв разтвор бихте ми препоръчали за чистене като алкалните разтвори не вършат работа ! Благодаря предварително 🙂

  8. За този тип замърсявания е препоръчително да се използват обезмаслители, например “Meglio”.

  9. Здравейте колеги,
    Чудя се дали тази някоя от ултразвуковите ванички би ми помогнала за разпушване на дюзите на мастилено-струен принтер. Моля, ако някой има опит и е запознат да даде мнение по въпроса. Благодаря предварително 🙂

  10. Кот, откъде си взе китайската ваничка за около 50,- лева? На мен също не ми е необходима професионална такава, а в Пловдив погледнах насам-натам, но не успях да си намеря.

  11. От един бивш колега, но това беше преди 4г.
    Пробвай в онлайн магазин, наскоро мярнах и за по-малка сума, но чакаха доставка за конкретния модел.

  12. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

  13. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *