Хейтърско

След около месец този блог ще направи 2 години – повод да празнуваме :). На първата годишнина празнувахме прохождането и в строежа на къща, и в блогването за това. На втората, като всяко 2 годишно дете,  най-вероятно ще празнуваме откритието колко малко знаем и за двете и колко голям е света около нас :).

Все повече материали трупаме на драфт и отлагаме публикацията им. Цял месец се колебая да пусна ли статия за ултразвукови вани тук и кой, освен мен, би се интересувал от тази материя. Сигурно ще види бял свят, най-малкото като доказателство на тезата на Прасунсен, че в по-малък град човек може да намери своята ниша, да се занимава с това, което умее и му е интересно… и дори да печели от това.

Трупам скици, чертежи и идеи… и отлагам представянето им тук, въпреки че точно постовете със скици и чертежи ни докарват най-голям брой посетители на блога. Все ми се иска да станат по-добри. По-професионални, въпреки че проектирането на мебели и интериорния дизайн не са ми професия и няма да станат. Отлагам ги, защото колкото повече навлизам в материята, толкова повече ме дразнят пропуските в образованието ми 🙂 Не е нормално да посягаш към 3D софтуер, за да скицираш идеята си, само защото познанията ти по рисуване в перспектива се базират на 1 учебен час в прогимназията… така че имайте търпение, поне докато изчета тухлата, с които съм се въоръжила 😀

А постът е хейтърски, защото ще си доставя удоволствието да потвърдя, че по-неграмотно представена новина от тази тук скоро не бях чела. Интересно кой точно е автора… този, който се е пробвал да бели екрана на Kindle или другия, който книги на български не чете и за това му е все едно поддържа ли кирилица джаджата му или не. Тогава бях приела онова видео и поста покрай него като шега. Сега… да кажем, просто некомпетентност.

Нервирам се толкова, не защото като фен и потребител се налага да събирам и сдъвквам информацията за уж професионалистите, които ги мързи или не умеят да пуснат едно търсене в гугъл. По-скоро заради това, че в тази страна вече никой не прави разлика между българска фирма и магазин в България на чужда верига… не различава проектиране и производство от лепене на марка и смяна на етикетчето с цената… и копира сляпо бизнес модела на съседа си, без да се поинтересува успешен ли е. В квартала ни животът на един малък “блоков” магазин е около 3 месеца. В радиус от 200 метра имаме 6 фризьорски студиа, 4 магазина за дрехи “от Европа”, разбирай втора употреба, 7 или 8 минимаркетчета, 3 магазина за мебели, 2 за дограма и паркет. След около месец ще се “завъртят”, т.е. на мястото на този за мебели ще се появи плод-зеленчук, защото на 50 кв.м. площ просто е абсурд да предлагаш мебели. Някоя от фризьорките ще се преориентира към “маркови дрехи”, на мястото на дограмата ще се намести магазинче за цигари и алкохол. И тъкмо ще запомним кое къде е и ще се наканим да наминем и напазаруваме от тях от любопитство… и ще се сменят, защото просто няма търсене за това предлагане. И просто по случайност, така за цвят… един златар. Възрастен човек, при който можеш да занесеш някоя ценна за теб дреболийка за ремонт, защото както сам признава, ако не е някакъв уникат, излиза по-изгодно да си купиш ново.

Край на мрънкането. Отивам пак на “тръстиката”, че на мен за писане на глупости не ми плащат.

***

Покрай строежа на къщата – нищо ново. Ще продължим, когато температурите трайно се установят над нулата.

36 thoughts on “Хейтърско”

  1. А, и златарка има, не е само възрастният човек 😀

  2. Ако девойката е негово “произведение”, вярно е добър майстор 😀

  3. Така е:
    а) репортажът за българския магазин, който продава гръцки-брандиран китайски четец на електронни книги с примитивен firmware е върха на скодоумието;
    б) очевидно “лилавите крави” тук не са на почит и е много потискащо, че май нямя прогрес в тази посока (но пазарната икономика не предполага автоматично творческо мислене, за съжаление).

    Питане (т.е. 2 питания):
    – тая вашата къща да не я затрупал 3м сняг? дайте инфо докъде я докарахте? снимки? (аз ви използвам за test case и силно се интересувам! 😉
    – напишете нещо за Sony Readr-а – още ли е домашен любимец, или събира праха, от къде си намирате книги и т.н.?

  4. Хехех… за 3 метра сняг не знам, но че вътре температурите са нулеви, съм убедена. Не сме ходили от последния пост, преди Коледа (http://homes.gruh.org/?p=1067)

    През зимата всички строителни дейности замират… (особено ако живееш на 40 км от строежа и нямаш никакво свободно време, за да проверяваш дали някой случайно не е забил някой пирон в повече тази седмица ;)). Предполагам, че движение ще има към края на февруари.

    За четеца… абе аз Sony Reader нямам (гадовете не пожелаха на времето да ми продадат онлайн и аз им се ядосах :)), една приятелка си беше купила. Моя е от украинските, ползва се всекидневно и сигурно ще се ползва, докато се строши и я заменя с нещо от новите модели. Няма опасност да хване паяжини 🙂

    Книжки… който търси, намира 🙂 Докато чакам издателствата да се намотат и да започнат да продават електронни книги, навестявам една читанка с инфо.

    Иначе модела, който са пуснали Плесио не е лош, ако си търсиш устройство за четене. Просто и той е модел на повече от 2 години и… няма нищо ново и революционно в него. Щеше да е хит, ако се беше появил тук през 2008-ма.

  5. Аз също се опитах да купя през ebay някой Sony Reader, но ме отказаха с някакви безумни цени в наддаванията и след параноично проучване се спрях на украински PocketBook 301. Чакам го да дойде до 1-2 дни и тръпна от нетърпение 🙂

  6. Като сме се разговорили за книжки… като дойде, ще го тестваш ли дали му работи търсенето из текста на кирилица? За книги в txt, rtf или FB2 формат де… pdf пдф няма да стане.

    Че обещах на една девойка да проверя за такива модели 🙂

  7. Аз за четене ползвам едно пда, върши ми перфектна работа. Ето, и иПад се задава на хоризонта въпреки че не съм много фен.

  8. Тия в клипа зариват просто…
    Иначе Киндъл-а е малоумщина,както и по-голямата част от тия четящи устройства.Поне за БГ.Давам 300 долара и какво…пак чета книги,сканирани от харитя…

  9. @Кот
    Прощавай за забавения отговор, но като чакаш нещо от Deutsche Post, е така… След почти 4 седмици, PocketBook-a дойде, най-накрая!
    В pdf няма търсене нито на кирилица, нито на латиница. В txt, rtf, fb2 търсенето работи и екранната клавиатура се оказа неочаквано удобна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *